Afbeelding
Foto: Els Rommers

'In dit vak blijf je in beweging'

ETTEN-LEUR – Marc werkt al meer dan 30 jaar bij Fietsspecialist Van der Veeken, Martijn bijna 25. Voor de één begon het met een bijbaan, voor de ander met een stageplek. Beiden waren op dat moment amper 17 jaar oud, maar hoe jong ze ook waren, werken konden ze. Dat zagen ook eigenaren Ton en Jolanda die hen een vaste aanstelling aanboden. Van verveling of routine is nog lang geen sprake. “Het voelt als een mooie reis die wij mogen maken”, zijn Marc en Martijn het roerend met elkaar eens.


Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jullie uit?
Marc: Klanten die binnenkomen proberen we meteen te helpen. Daardoor lijkt het misschien of we de hele tijd in de winkel staan, maar bij dit vak komt zoveel meer kijken. We adviseren bij de aanschaf van een fiets, bespreken verzekeringen, lease- en financieringsmogelijkheden. Ook krijgen we fietsen ter reparatie aangeboden, die we zelf uitvoeren. Om wachttijden te voorkomen, voeren we een strakke planning. Gelukkig zijn we grotendeels geautomatiseerd, maar alle gegevens moeten toch worden ingevoerd. We bestellen onderdelen, handelen schadeformulieren af, voeren servicebeurten uit, lossen accustoringen op en ondertussen rinkelt de telefoon…


Dat klinkt behoorlijk hectisch. Is dat ook zo? 

Martijn: Soms is dat zeker zo, vooral tijdens het fietsseizoen. Een nieuwe fiets is toch een hele aanschaf en dus trek je alle tijd uit om de klant bij het aankoopproces te begeleiden. Maar ook in het geval van schade of storing is het belangrijk om goed te luisteren naar wat de fietseigenaar je vertelt. Daardoor kun je vaak al een diagnose stellen die uiteraard wordt gecheckt. De hoge service en persoonlijke benadering waar Van der Veeken bekend om staat, vragen nou eenmaal tijd en aandacht. Maar dat is wel waarom bij ons klanten terugkomen. Sommigen ken je al zo lang dat je een band met ze ontwikkelt. Een praatje maken is dan extra belangrijk, tegelijkertijd wil je anderen niet laten wachten. Het is dan ook nooit te voorspellen hoe een dag gaat lopen. Maar dát vind ik er juist zo leuk aan. 


Wat moet je kunnen voor dit beroep?

Marc: Je moet sowieso goed kunnen communiceren en interesse in techniek hebben. In de vestiging in de Bisschopsmolenstraat, waar ik sta, verkopen we voornamelijk City & Lifestyle fietsen en E-bikes. De ene keer betekent dat ambachtelijk sleutelwerk en dan moet je weer aan de gang met de modernste software. 

Martijn: Op de locatie in Leur, die zes jaar geleden is geopend en waar ik vanaf het begin gestationeerd ben, staat een breed assortiment; van kinderfietsen tot en met E-bikes en alles daartussenin. Net zo divers is ons publiek, je staat dus midden in de maatschappij. Met al die verschillende vragen en behoeften moet je snel kunnen schakelen en stressbestendig zijn.”


Wat vind je minder leuk aan dit werk?

Marc: Tijdens corona kwam er zo’n run op fietsen dat er een groot tekort ontstond. Zelfs bepaalde onderdelen en accessoires waren niet meer te krijgen. Dit stuitte soms op onbegrip als we ‘nee’ moesten verkopen. Dat heb ik lastig gevonden. Zelfs in dit vak moeten we dus weleens slechtnieuwsgesprekken voeren. Iemand vertellen bijvoorbeeld dat een bepaalde reparatie buiten de garantie valt is niet leuk, toch proberen we altijd de best mogelijke oplossing te bieden voor zo min mogelijk geld. 

Martijn: Ik vind eigenlijk alle aspecten aan dit werk leuk, wel vind ik het jammer dat ons vak in mijn ogen onderschat wordt. Van het stoffige imago van de ouderwetse fietsenmaker klopt niets meer. Wij zijn monteur, verkoper, adviseur, administrateur, communicatiespecialist en IT’er in één.” 


Hoe kijken jullie naar de toekomst? 

Marc: In de afgelopen 10 jaar is er veel veranderd in deze branche en er staat nog veel meer te gebeuren. Kom maar op met al die ontwikkelingen! Wat ik doe, doe ik goed en met hart en ziel. Dat geldt privé -zo heb ik eigenhandig een boot gebouwd en heb ik altijd fanatiek ijshockey bedreven- maar ook in mijn beroep. Het is fijn dat Ton en Jolanda dat indertijd in mij gezien hebben en dat ik alweer meer dan 30 jaar in zo’n fijne, dynamische omgeving mag werken. Daar tel ik graag nog heel wat jaren bij op.

Martijn: Daar sluit ik me bij aan. Bovendien kijken Marc en ik uit naar de komst van een aantal nieuwe collega's. Dan krijgen we binnen de twee vestigingen nóg meer verdieping in de specialismen die we al hebben, waardoor we nóg meer service kunnen bieden én een gezellige praatje met de klanten kunnen blijven maken. Want er gaat niets boven persoonlijk contact.[n]


TEKST DOOR ELS ROMMERS

Afbeelding
Afbeelding