Competitie Roosendaalsch Schaakgenootschap

ROOSENDAAL – Na drie ronden in de interne competitie valt er nog weinig te zeggen over wie die prijzen in de wintercompetitie gaan pakken. In de A-groep verloor koploper Arco Schumacher nog geen partij, maar hij wordt wel op de huid gezeten door Jan Schuurmans en Erik van Elven.


In de B-groep voert Frans Jonkers met 2,5 punt verrassend de ranglijst aan, maar Hans Ravestein en Ron Höfer, die ieder nog maar twee partijen speelden, hebben nog niet verloren. Alleen het treffen tussen hun beide eindigde in remise. De afgelopen week stonden er inhaalpartijen op het programma. De partij tussen Ron Höfer en Pieter de Nijs werd uitgesteld, maar in B-groep speelden Patrick Heijnen en Frans Jonkers en Ben Cartens en Hans Ravestein wel tegen elkaar. In de A-groep was er alleen het treffen tussen Frank Rockx en Erik van Elven. Door een inschattingsfout van Rockx kwam Van Elven op voorsprong. Hij dacht een paard te kunnen offeren voor twee pionnen en een paard. Hij zag echter over het hoofd dat de dame van Van Elven eenvoudig kon meeverdedigen en dit kostte hem een paard. Het minimale materiaalvoordeel was voor Erik van Elven voldoende om de volle buit binnen te halen.

B-groep

In de B-groep kon de met zwart spelende Frans Jonkers tegen Patrick Heijnen na een schaakzet een toren en twee pionnen winnen. Dit kostte hem slechts een paard. Heijnen liep achter de feiten aan en verloor. Ben Cartens incasseerde tegen Hans Ravestein zijn eerste verliespartij van de wintercompetitie. Hij toog weliswaar furieus ten aanval en bracht zijn tegenstander aan de rand van de afgrond. Hij was van plan om door een kwaliteitsoffer de beslissende slag uit te delen. Dit was echter een misrekening en hij verloor onmiddellijk.


Uitslagen A-groep

Frank Rockx-Erik van Elven 0-1.

Stand: 1. Arco Schumacher 4-3, 2. Jan Schuurmans 4-3, 3. Erik van Elven 3-2, 4. Ted van Eck 3-1,5, 5. Marc Naalden 3-1,5, 6. Nico Kloosterboer 3-1, 7. Frank Rockx 3-1, 8. André van de Laar 3-1, 9. Jacques Smits 4-1.

B-groep

Patrick Heijnen-Frans Jonkers 0-1, Ben Cartens-Hans Ravestein 0-1.

Stand: 1. Frans Jonkers 4-2,5, 2. Ben Cartens 3-2, 3. Leo Phernambucq 3-2, 4. Ron Höfer 2-1,5, 5. Hans Ravestein 2-1,5, 6. Pieter de Nijs 3-1, 7. Patrick Heijnen 2-0,5, 8. Ab Witkamp 2-0,5, 9. Rob Verbeek 3-0,5,