Afbeelding
Foto: Ingrid Schrauwen

Hedwig Meesters: ‘De Eindejaarsman komt niet alleen wat brengen’

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Met plotwendingen, maar vooral met liefde, warmte en vriendschap centraal, is de novelle ‘De Eindejaarsman’ van de Roosendaalse auteur Hedwig Meesters een heerlijk verhaal om met de benen op de bank en onder een dekentje, jezelf even onder te dompelen in de decembersfeer. “De oorspronkelijke titel was ‘De Nieuwjaarsman’, een kindervriend als Sinterklaas en de Kerstman. Maar die term mist dat typische decembergevoel, vandaar dat ik er ´De Eindejaarsman´ van heb gemaakt. Deze december goeddoener is anders dan de andere twee, hij komt namelijk niet alleen iets brengen”, grapt Hedwig. 

Het verhaal speelt zich af in een fictief Zeeuws kustdorp, geïnspireerd op een gebied tussen Domburg en Oostkapelle, waar Hedwig Meesters graag over het strand loopt. Zelf heeft ze niet zo veel met kerst. “Sneeuw vind ik wel mooi en mijn moeder versierde vroeger graag het huis. Zelf zet ik een klein paars boompje met één bal. Ik ben dol op films als ‘Love Actually’ en ‘Alles is Liefde.’ De Eindejaarsman ademt dezelfde feelgood sfeer, leest lekker weg en zit vol humor. Personages komen in allerlei problemen en slechte, maar ook goede bedoelingen lopen niet altijd zoals verwacht.

Schrijfproces

“Tijdens het schrijven moest ik zelf vaak lachen om de onhandigheid van Eindejaarsman Jaap en het taalgebruik van Dirk, iemand met een criminele inslag voor wie je toch sympathie krijgt, omdat hij vol liefde is voor zijn zoon Mark. In de eerste versie waren er twee keer zo veel personages. Een redacteur zei dat de verhaallijnen alle kanten opgingen en dus legde ik het een tijdje weg. Ik schrapte vervolgens de helft, waarna de huidige novelle overbleef”. 

Hedwig schrijft zo’n vier uur per dag in een rustige hoek in haar woonkamer. Tijdens het schrijven luistert ze bij voorkeur naar klassieke muziek, met Bach als favoriet. “Van mijn personages maak ik profielen. Karakter, uiterlijke kenmerken, eigenaardigheden e.d. Soms pas ik die tijdens het verhaal aan. Ik herken weleens iets in mijn personages, maar dat gaat denk ik voor veel schrijvers op. Ze worden een soort vrienden voor me. Toch neem ik makkelijk – zelfs genadeloos – afscheid van ze zodra het boek af is. Tegen die tijd heb ik vaak al ideeën voor een nieuw boek,” legt Hedwig uit. “Nu heb ik alweer 85.000 woorden van mijn volgende roman ‘Dagboek uit Bombay’. 

Vroeger had ik het idee om zware, diepgravende literaire verhalen te schrijven. Maar zo ben ik zelf helemaal niet. Nu lees en schrijf ik wat ik leuk vind,  en dat zijn voornamelijk humoristische, luchtig geschreven boeken”. In het verleden las ze graag Renate Dorrestein. Tegenwoordig is ze met zeven andere vrouwen lid van een Senia-leesclub en behandelen ze ook boeken die ze niet allemaal zelf zou uitkiezen, maar die soms wel inspireren of verwonderen.

E-book en luisterboek

Haar roman ‘Zonnemeisjes’ is in 2019 bij Paris Books uitgegeven in paperback en als e-book, en als luisterboek bij LuisterEffect. De Eindejaarsman is als e-book verschenen bij Davey Jones Publishing en is binnenkort ook verkrijgbaar als luisterboek.

Eerder verschenen zes korte verhalen van haar in bundels met werk van verschillende auteurs. En ze schrijft blogs op haar website www.hedwigmeesters.nl. Daar zijn ook fragmenten van haar boeken te vinden.