Afbeelding
Foto: Studiospacious i.s.m. Scofo

Wonen aan het water in het Vlietkwartier: Plan voor 53 woningen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Statige herenhuizen aan het water, starterswoningen met een gezamenlijke tuin en traditionele rijtjeswoningen met aan de buitenkant allemaal een eigen identiteit. Dat is kort samengevat het nieuwste plan voor Stadsoevers dat wethouder Toine Theunis, samen met de ontwikkelende partijen, deze week heeft gepresenteerd.

De wijk Stadsoevers begint steeds meer vorm te krijgen. Na de ontwikkeling van de Douanier en de Wipwei, zijn inmiddels ook Kademeester (voormalig Essent-gebouw) en het Beekkwartier in ontwikkeling. Nu komt daar een nieuw plan voor woningen bij. “Het gaat dan om het gebied tussen de gele rolbrug en de zwaaikom, aan de westelijke kant van de Vliet”, legt Gerben van Dijk uit namens de gemeente.

Wonen aan het water

Op de kopse kant van de Zwaaikom moet een appartementencomplex komen. Daarover is de gemeente nog in gesprek. Aansluitend op dat complex komt het plan van iDea Compact, wat gebouwd gaat worden door De Kok Bouwgroep. “Er komen ruim 50 woningen met een flinke diversiteit”, aldus Van Dijk. Met dit plan wordt het mogelijk om letterlijk aan de Vliet te wonen. “We zoeken in deze wijk naar verschillende stijlen en dit wordt echt dat sfeertje aan het water.”

Mooie mix

En daarmee wordt het volgens Edwin Smits van iDea Compact ‘on-Roosendaals’. “Het is een heel uitdagend project. Het ambitieniveau ligt hoog, maar dat maakt het juist heel erg leuk. Wij hebben een plan gepresenteerd met veertien grote herenhuizen aan de Vlietkade van zo’n drie tot vier verdiepingen hoog.” Aan de Noordlaan komen robuuste woon/werkunits en rijtjeswoningen. Binnenin het Vlietkwartier vind je- zoals op het Vliethof en de Vlietstraatjes- intieme stadswoningen met tuinen en dakterrassen. “Daarmee bieden we voor ieder wat wils. Voor starters, maar ook voor grote gezinnen.” De prijzen liggen dan ook tussen de 260.000 en 500.000 euro. “Een mooie mix dus”, aldus Edwin Smits. Qua vormgeving zien bijna alle huizen er anders uit, ook aan de binnenkant. “De consument legt steeds meer geld neer voor een woning, maar dan willen ze wel iets unieks hebben”, vertelt Smits. “Dat is ook altijd de bedoeling geweest van Stadsoevers. Het moet geen eenheidsworst worden”, vult Van Dijk aan.

Parkeren

“We willen auto’s zoveel mogelijk uit het beeld hebben in Stadsoevers, daarom is er gekozen voor één parkeerkoffer met zo’n 76 parkeerplaatsen”, vult Gerben aan. Aan de Noordlaan komen straks wel parkeerplaatsen, maar de gemeente hoopt die weg uiteindelijk te kunnen vergroenen op het moment dat Nederlanders minder gebruik gaan maken van de auto. “Er ontstaat in Stadsoevers een autoluw gebied waar mensen heerlijk kunnen ronddwalen en met de Passerelle ben je zo bij het station.”

Planning
De komende tijd wordt gebruikt voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. “We hopen dat medio februari gereed te hebben en dan starten we dus ook met de verkoop van de woningen.” Eind derde of begin vierde kwartaal moet de schop in de grond en vervolgens duurt het 1,5 jaar voor de woningen klaar zijn. Afhankelijk van hoe snel er overeenstemming wordt bereikt over het appartementencomplex wordt het plan in één of twee fases gerealiseerd. “We verwachten dat het in één keer kan”, stelt Smits. De website voor het plan is vanaf vandaag in de lucht: www.vlietkwartier.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding