Het nieuwe bestuur heeft zich donderdag gepresenteerd
Het nieuwe bestuur heeft zich donderdag gepresenteerd Foto: Remko Vermunt

Volksronde en Kermisronde bundelen krachten: ‘Eén echt wielerweekend in Roosendaal’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Twee wielerrondes in Roosendaal met een enorme geschiedenis op de Kade gaan voortaan samen verder onder één naam. De Volksronde en de Kermisronde hebben de handen ineengeslagen en gaan verder onder de naam Stichting Wielercomité Roosendaal. “Wij gaan, samen met de Draai, zorgen voor een écht Wielerweekend in Roosendaal.”

De samenwerking tussen de wielerrondes was er eigenlijk al. “Vrijwilligers van beide organisaties hielpen elkaar bij de wielerrondes met bijvoorbeeld de opbouw van het parcours.” Maar, ook bij de wielercomités speelt vergrijzing een grote rol. “Daarom hebben we besloten om het bestuur en daarmee ook de vrijwilligers samen te voegen. We kunnen elkaar enorm versterken en maken er straks één groot weekend van”, vertelt Gijs de Bot.

Normaal gesproken werd op de zaterdag voor de Draai de Volksronde gehouden. De Kermisronde was altijd later in het jaar, tijdens de kermis. “We zaten eerst op de donderdag van de kermis, maar dat is al veranderd naar de zondag”, legt Iwan Mies uit. “We leven in een 24-uurs economie, waarin je op donderdag niet zomaar de Burg. Freijterslaan meer kan afsluiten voor verkeer.” Maar, ook de Kermisronde op zondag was niet per se een groot succes.

“We kiezen er nu voor om de wielerrondes in één weekend te organiseren. Op zaterdag heb je straks het ‘circus’ van de Volksronde met de oud-profs achter de derny’s en de dikke mannen race.” Op zondag krijg je de originele kermisronde waarbij het echt gaat om het koersen. Hier komen bijvoorbeeld de junioren en de elite-beloften aan de beurt. “En op zondag wordt de Ronde van Roosendaal gereden met ook de kampioen van Roosendaal.”

‘s Avonds vindt dan het warmdraaien voor de Draai plaats en op maandag is het de beurt aan de profs tijdens De Draai. “Alle lichten staan op groen. De gemeente én de organisatie van de Draai zijn zeer tevreden over dit plan. Zo creëren we een weekend vol wielerplezier. Dit doen we niet eenmalig, we willen er echt een traditie van maken.” Jeffrey Zwegers van het Wielerplatform is positief over de samenwerking. “Wij proberen de comités bij te staan in het regelen van dranghekken, de jurywagen en dat soort facilitaire zaken. Door alles in één weekend te organiseren, wordt dat ook een stuk makkelijker.”