Volop belangstelling voor het voedselbos-in-aanplant.
Volop belangstelling voor het voedselbos-in-aanplant. Foto: P. Smits

Voedselbos maakt stevige groeispurt

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Het Roosendaalse voedselbos is in een groeispurt beland. Afgelopen weken plantten natuurliefhebbers duizenden boompjes, die straks windsingels tussen diverse percelen vormen. Daarmee krijgt het grondplan van de vijf hectare grote ‘plantage’ vorm.

Het aantal vrijwilligers dat meehelpt bij de werkzaamheden, is in enkele weken tijd verdubbeld tot vijftig. Dat is niet het enige van draagvlak in de samenleving, want zaterdag brachten Rotaryclub Roosendaal en burgemeester Han van Midden met zijn kroost een bezoek aan deze aanwinst aan de zuidrand van de stad. Zoals het hoort bij een visite, brachten de gasten van de Rotaryclub een presentje mee. Voorzitter Frank Bogers overhandigde een van de initiatiefnemers van het voedselbos, Patrick t Hart, een cheque van duizend euro.

Afnemers

Het voedselbos is een initiatief van een groep Roosendalers, die zich gesteund weet door de Stichting Voedselbosbouw Nederland. De gronden aan de Nispenseweg en de Vierhoevenstraat zijn beschikbaar gesteld door Brabant Water. Het bos wordt een verzameling fruit- en notenbomen, struiken en volop paddenstoelen en groenten- en kruidenplanten. Op eco- en biologisch verantwoorde manier, worden gewassen geteeld, waarvan de vruchten uiteindelijk voor gezonde consumptie bestemd zijn. De eerste oogst wordt over een jaar of vijf verwacht. Namens de initiatiefnemers van het voedselbos vertelde Patrick ’t Hart dat er al gesprekken zijn met mogelijke afnemers, zoals bierbrouwers, restauranthouders en een theeproducent.

Biodiversiteit

Het voedselbos draagt bij een de biodiversiteit, aan een gezonde bodem en leefomgeving en aan een verantwoord voedingspatroon. Door de beoogde samenwerking met het op sportpark Vierhoeven gevestigde Aleco kan aan (kwetsbare) mensen een verantwoorde tijdsbesteding worden aangeboden. Ook werken de initiatiefnemers van het voedselbos aan een educatieproject voor schoolkinderen uit de hele regio. Bij de ingang van het educatiepark komt dankzij de bijdrage van Rotary een houten toegangspoort met informatiebord.