Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Dansschool De Bra vereeuwigd in film 'De laatste dans'

ROOSENDAAL - Het Tongerlohuys in Roosendaal vormt deze dagen het decor voor de opnames van 'De Laatste Dans'. De laatste film die Marieke de Bra, dochter van Han en Ank de Bra, maakt in haar zoektocht naar de liefde. Speciaal voor die gelegenheid is één van de ruimtes omgetoverd tot dansschool met de typerende bankjes, het herkenbare behang en verschillende attributen zoals een stukje van de oorspronkelijke gevel.


DOOR REMKO VERMUNT


"Toen de dansschool van mijn ouders dicht ging, heb ik vijftig portretten gemaakt van liefdeskoppels die elkaar in de dansschool hebben leren kennen", vertelt Marieke. Tijdens die sessies viel me op dat de koppels zoveel mooie anekdotes konden vertellen, maar daarnaast zag ik ook een bepaalde dynamiek tussen de koppels. Je zag bepaalde rolpatronen in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Dat vond ik erg interessant."

Marieke besloot daarom om een film te maken genaamd 'De Laatste Dans', waarin ze in gesprek gaat met die stellen. "De dansschool was vroeger echt de plek om elkaar te ontmoeten. De mannen wisten dondersgoed dat ze naar de dansschool moesten om een meisje te leren kennen." Vaak genoeg gebeurde het dat partners al op 15-jarige leeftijd bij elkaar kwamen als gevolg van de dansles. "Dat is nu natuurlijk heel anders. Ik heb zelf een zoektocht gehad op Tinder en als iemand je niet bevalt, dan swipe je gewoon weg."

Een hele andere tijd, vinden ook Han en Ank de Bra. "Dansles was vroeger meer dan alleen dansen. Ik hield vroeger ook altijd een praatje over hoe je bijvoorbeeld een meisje ten dans vroeg. Dat gebeurt nu bijna niet meer in Nederland, maar in België zijn 'dans' en 'omgangsvormen' nog steeds aan elkaar gekoppeld." Hoe die ontmoeting vroeger ging, is straks terug te zien in de film. Verschillende stellen worden aan het woord gelaten in het decor van de dansschool.

"Ik vind het leuk, het is een soort verlaat afscheid", lacht Ank de Bra. "Zo voelt het tenminste. We hebben vanwege de coronaperiode nooit echt een afscheid kunnen organiseren. Er zijn nog steeds mensen die voorbij de oude dansschool rijden en die schrikken dat er niets meer van te zien is." Gelukkig is er nu in het Tongerlohuys een tentoonstelling te zien van het werk van Marieke de Bra, met daarin ook ruimte voor het verleden van de dansschool. "Dat maakt je als vader wel trots", besluit Han. [n]