Pilots in het oude centrum: Meer groen, minder auto's

ROOSENDAAL - Parkeerplaatsen langs de Burgstraat moeten weg en daarvoor in de plaats moet extra groen komen. De Burgemeester Prinsensingel moet éénrichtingsverkeer worden, op het Stationsplein moet een 'miniHUB' komen en het plein moet flink vergroend worden. Dat zijn een paar kleine aanpassingen die de gemeente Roosendaal in het komende half jaar wil doorvoeren in het kader van Rondje Roosendaal.


In en rondom de binnenstad van Roosendaal zijn tal van ontwikkelingen gaande. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Groot Mariadal, Stadsoevers en de ontwikkeling van de binnenstad waar leegstand plaatsmaakt voor woningen. Al die plannen zijn samengevoegd in het 'Rondje Roosendaal' om ervoor te zorgen dat het geen bonte verzameling van plannen wordt, maar juist dat er één groot geheel ontstaat. Daarbij wordt ook gekeken naar zaken als vergroening en mobiliteit, want Roosendaal wil van autostad naar leefstad. Dat betekent minder auto's en meer groen.


"We zijn daarbij geïnspireerd door Riek Bakker die in 2014 het plan 'Roosendaal gezonde stad' presenteerde", vertelt wethouder Toine Theunis. Dat plan rondom de binnenstad stond volledig in het teken van participatie, oftewel inwoners, ondernemers en alle andere partijen mochten meedenken over de toekomstige plannen voor bijvoorbeeld de Nieuwe Markt. "De projecten uit dat plan zijn bijna allemaal uitgevoerd en het Rondje Roosendaal wordt een vervolg op dat plan", legt wethouder Cees Lok uit.

In het ontwikkelplan staan een aantal pilots voor op de korte termijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het vergroenen van de Brugstraat en het Stationsplein. Langs de Brugstraat moeten parkeerplekken verwijderd worden en de ingang naar de Prinsensingel moet volledig op de schop. Zo moet er een langzaamverkeerroute ontstaan richting het centrum met éénrichtingsverkeer in de Prinsensingel. Dit alles moet ook zorgen voor een mooiere entree rondom het Mariadal.

Op de lange termijn zijn er plannen om van Roosendaal een zogenoemde 5 minuten stad te maken. "De auto stond centraal. In Rondje Roosendaal draaien we dat om en plaatsen we voortaan de voetganger en de fietser centraal. Daarbij gaan we uit van 5 minuten reistijden te voet, te fiets of met een deelscooter vanaf centrale mobiliteitshubs naar een plek van bestemming." Om dit mogelijk te maken moeten er dus verschillende kleine én grote mobiliteitshubs komen met deelfietsen, steps en scooters, maar ook met deelauto's. 

Het busstation bij de Roselaar gaat dan ook verdwijnen en maakt plaats voor woningbouw. Wie naar de stad wil kan bij voorkeur met de fiets komen of uitstappen bij een bushalte in de buurt van de Associate Degrees Academie. "Het station wordt voortaan het overstappunt om een bus te pakken." Ook dat busstation gaat mogelijk verhuizen naar bijvoorbeeld achter de fietsenstalling. "Wie nu uit de trein komt, ziet alleen maar asfalt, een busstation en heel veel fietsen. Dat willen we veranderen."

Kortom: plannen genoeg, maar eerst is het nog aan inwoners de beurt om mee te denken over al die plannen. Wat is er goed? En wat kan er beter? Daarom organiseert de gemeente op woensdag 15 en donderdag 16 december twee online-bijeenkomsten. Tijdens deze avond wordt het plan gepresenteerd en de deelnemers kunnen hun voorkeuren en ideeën meegeven. Tot en met 16 januari 2022 kan iedereen met opmerkingen, ideeën en suggesties reageren op dit concept ontwikkelplan. Daarna wordt een keuze gemaakt voor de oplossingen voor de korte termijn, zodat die in 2022 al kunnen worden doorgevoerd. De verbeteringen op de langere termijn worden ingezet na afstemming met de nieuwe gemeenteraad.