Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

IJzers uit het vet in de kerstvakantie: Jeugd gewoon welkom op schaatsbaan

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De nieuwe coronamaatregelen vallen de organisatie van Roosendaal on Ice zwaar. Wéér moeten zij de opzet van de schaatsbaan aanpassen, máár ze mogen wel openblijven. Kinderen onder de 18 jaar mogen immers gewoon buitensporten en zijn dus van harte welkom op de schaatsbaan op de Kade. “Hopelijk mogen we volgend jaar iets meer uitpakken!”, vertelt Olav Posthumus.

DOOR REMKO VERMUNT

De schaatsbaan staat dit jaar voor het eerst op de Kade. Vorig jaar werden die plannen ook al geopperd, maar vanwege de coronacrisis ging dat toen niet door. “Dit jaar was het ook nog spannend. Op 12 november was er een persconferentie en op 15 november zouden we beginnen met opbouwen. Toen bekend werd gemaakt dat er geen toeschouwers mochten komen kijken, hebben we nog snel de tekeningen aangepast en de buitenbaan laten vervallen”, legt Posthumus uit.

Voor de zekerheid werd er in compartimenten gebouwd, zodat eventueel ook de horeca afgesloten kon worden. “We zijn maar gewoon gaan bouwen. De tent was al voor een groot deel betaald, dus ook als we alles gecanceld hadden, liepen we een financieel risico.” De opening van de baan stond eigenlijk gepland voor vrijdag 26 november, maar ook toen kwam er een persconferentie. “We zijn toen voor de zekerheid één dag later opengegaan en gelukkig mocht dat ook, maar dan wel tot 17.00 uur.” Natuurlijk is dat jammer, toch laat de organisatie van Roosendaal on Ice dat de pret niet drukken. “We krijgen enorm veel positieve reacties van de mensen. Er kwamen zelfs mensen uit Dongen en Putten. We blijven nu open tot en met 9 januari en zoals het er nu naar uitziet, mag dat ook gewoon tot 17.00 uur. Kinderen hebben het enorm naar hun zin. We hebben de afgelopen dagen veel scholen op bezoek gehad en dat gaat allemaal goed. Je ziet lachende kinderen en daar doe je het voor.” Met de nieuwe coronamaatregelen mogen immers alleen kinderen schaatsen en de horeca is dicht. Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen online een kaartje kopen. “We werken iedere dag met drie tijdsblokken. Van 10.00 tot 12.00, van 12.30 tot 14.30 en van 15.00 tot 17.00 uur. Per tijdsblok kunnen we 150 mensen bezoeken, dus in totaal op een dag 450 mensen.” Daarmee hoopt de organisatie uiteindelijk financieel quitte te spelen. “Normaal werd er ‘s avonds nog gezellig een feestje gehouden, hadden we sponsoravonden en een curlingcompetitie. Dat is nu allemaal anders. De curlingcompetitie hadden we naar het weekend verplaatst, maar ook dat gaat nu niet meer door.” Zo roeit de organisatie met de riemen die ze hebben. “Maar de locatie bevalt ons enorm. We hebben hier veel meer ruimte dan op de oude Markt, waardoor we makkelijk kunnen op- en afbouwen. Natuurlijk heb je in de stad meer aanloop van mensen. Hier moet je wat gerichter naartoe, maar mensen kunnen wel gratis parkeren bij het EKP-gebouw en bij Curio. Omwonenden zijn ook enthousiast en je merkt dat kinderen uit de buurt regelmatig komen schaatsen. Dat is leuk om te zien.” De aanvraag voor volgend jaar is alweer ingediend met als locatie weer de Kade. “We hopen dan wel een buitenbaan te kunnen realiseren en uiteindelijk willen we er echt een soort winterefteling van maken, met nog een kleine attractie voor kinderen en veel meer sfeer en beleving. Nu is het ook leuk, maar dit is nog niet het complete plaatje. Volgend jaar komen we terug en dan wordt het nog mooier!” [n]