Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Aan de keukentafel met Patrick Jansen: ‘Klant is koning en dat kan ik tot in het overdreven doorvoeren’

Door: Remko Vermunt Algemeen

Patrick Jansen is, samen met Rick Klaassen, mede-eigenaar van zowel SEDNA.software als de Vesta Group, waar onder andere Vesta Vuurwerk en horeca-vuurwerk.nl onderdeel van uitmaken. Al tien jaar timmeren de twee heren aan de weg, maar door het vuurwerkverbod zijn de laatste twee jaar naar eigen zeggen dramatisch geweest.

Patrick, bij het maken van deze afspraak vertelde je dat je thuis alleen de slaapkamer en badkamer gebruikt. Kan je dat uitleggen?

Ik ben een workaholic. Ik vind werken ook gewoon leuk. Andere mensen gaan op zaterdag bijvoorbeeld graag naar een festival, maar daar doe je mij echt geen plezier mee. Laat mij op zaterdag maar lekker alleen op kantoor zitten om na te denken over nieuwe dingen die we gaan doen. Doordeweeks word ik constant gebeld en afgeleid, maar op zaterdag kan ik juist veel werk verrichten en kan ik me goed focussen. Heerlijk. Gisteren was ik ook om iets voor 00.00 uur weg en vanochtend was ik er weer om 08.00 uur. Ik kom uit een arbeidersfamilie, we werken hard en daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Mijn opa bleef tot z’n negentigste rondrijden met handel in z’n wagen. Dat zit er gewoon in bij ons.

Kan je me iets vertellen over je achtergrond?

Ik heb de mavo gedaan en toen ben ik als vakantiebaantje begonnen bij Wubben Olie. Na de vakantie zou ik naar school gaan, maar ik ben blijven hangen. Ik werkte er eerst als bijrijder, later ben ik chauffeur geworden en ik heb op kantoor gezeten. Dat was enorm breed. Ik deed de planning, keek offertes na, eigenlijk was ik een manusje van alles. In die tijd heb ik me ook veel bezig gehouden met automatisering.

Hoe ga je van zo’n baan naar een eigen bedrijf in software en vuurwerk?
Mijn compagnon was al een softwarebedrijfje begonnen. Ik kende hem nog van vroeger, want we woonden in dezelfde straat. We werden vrienden en hij vroeg of ik met hen mee wilden doen.

En hoe is de link met het vuurwerk ontstaan?

Mijn oom en tante hadden een groothandel in vuurwerk. Hun zoon heeft het overgenomen en hij was niet zo van de computers, maar hij zag wel dat wij een softwarebedrijfje hadden. Uiteindelijk zijn wij software voor hem gaan maken en heeft hij vuurwerk geleverd aan ons. Zo is dat een beetje samengesmolten.

Wat wilde je vroeger worden?
Ik wilde altijd chauffeur worden. Mijn oom had ook echt zo’n Amerikaanse truck. Die vond ik altijd geweldig. Uiteindelijk ben ik bij Wubben Olie dus ook wel even chauffeur geweest, maar ik vind het ondernemen toch wel heel erg leuk.

Wat is er leuk aan? Want deze tijden lijken me niet heel fijn?

Natuurlijk. Wij werken een heel jaar toe naar zo’n vuurwerkverkoop. Mensen vergissen zich er wel eens in wat er allemaal bij komt kijken. Die hele voorbereiding kost al heel veel geld, daarom zijn alle kleine verkopers er al mee gestopt. Voor hen is het niet rendabel meer. Wij hebben ons gelukkig groot kunnen maken, waardoor we nog bestaansrecht hebben. Maar, wat ik leuk vind aan ondernemen? Mensen tevreden stellen. De klant is koning en dat kan ik tot in het overdreven doorvoeren. Klantbeleving is echt heel belangrijk. Als mensen normaal iets bij ons komen bestellen of ophalen, moet er minstens drie keer gevraagd zijn of ze iets willen drinken. Die extra service is belangrijk.

Ben je een goede ondernemer?

Ik ben niet de beste ondernemer. Geld is niet mijn grootste motivator, waardoor ik ook niet altijd alles goed doorbereken. Financieel gezien is dat niet altijd handig, maar we kunnen onze boterham verdienen en we hebben er lol in. Dat vind ik erg belangrijk. We houden op z’n tijd een barbecue, we racen met elkaar en we drinken een biertje. Ik werk vaak met grote bedrijven en je merkt dat het er daar anders aan toegaat. Dat is vaak ellebogenpolitiek.

Hoe zijn de afgelopen (corona)jaren voor jullie geweest?

Van 2019 tot 2020 is onze omzet gehalveerd en het lijkt erop dat we ook dit jaar weer ruim geld gaan inleveren. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Qua software werken we voor bedrijven in de vuurwerkhandel, maar dat ligt allemaal plat. We hebben een luchtvaartbedrijf als klant, maar er wordt ook maar heel weinig gereisd en de horeca ging op slot, waardoor we ook geen vuurwerk aan hen konden verkopen. Daarnaast mogen we ook geen vuurwerk verkopen voor de jaarwisseling, dus wat dat betreft is het ellende op ellende.

Heb je getwijfeld of je het wel ging redden?

Nee, dat niet. We hebben het geluk dat we al wat langer bestaan en daardoor hebben we wel reserves opgebouwd. Het moet niet zo doorgaan, want dan krijgen we het wel moeilijk. Natuurlijk hebben we wel geld van de overheid gehad, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Ik had liever gehad dat we niets kregen, maar wel gewoon open mochten. Nu hebben we ons eigen spaargeld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, terwijl je dat juist wil gebruiken om in je bedrijf te investeren. Maar goed, ik kan ook goed relativeren. In Afrika zitten nog steeds kindjes zonder eten, dan is dit een luxe probleem.

Hoe kijk je dan naar de toekomst?
Ik denk niet dat dit het eindsignaal is voor vuurwerk. Vanaf dag één hebben we er rekening mee gehouden dat het een keer verboden wordt, maar het gebeurt nu om de verkeerde redenen. We hebben het over een paar uur per jaar. Gun de mensen hun lolletje. Dat jij er niets om geeft, wil niet zeggen dat je het andere moet ontnemen. Verder verwacht ik dat zodra de coronamaatregelen voorbij zijn, het bij ons weer gaat aantrekken. Je merkt dat zodra de horeca opengaat, de verkoop van vuurwerk aan horeca meteen weer toeneemt. We moeten er het positieve van maken. Je kan in een hoekje gaan huilen, maar dat lost niet op.

Laatste vraag alweer: Met wie wil jij eens aan de keukentafel zitten?

Elon Musk vind ik wel een hele interessant ondernemer. Hij wil iets achterlaten wat groter is dan zichzelf. Geld is niet zijn doel, maar het is een middel om zijn doel te bereiken. En als we het iets dichter bij huis zoeken, dan zou ik wel met Mark Rutte willen praten. Ik vind politiek heel interessant. Hij heeft in de laatst etien jaar echt niet alles verkeerd gedaan, maar ik zou wel willen weten hoe je zo enorm kan draaien. Dat vind ik een heel interessant fenomeen.