Afbeelding
Foto:

Gemeente strenger aan de Jeugzorgpoort

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur gaat ruim drie ton besparen op de jeugdzorg. “We hebben onze kaders aangescherpt. Dat betekent dat minder zaken onder de jeugdzorg gaan vallen. We brengen een groter onderscheid aan”, kondigt wethouder Frank Vrolijk aan. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de zorg aan kinderen en jongeren. Deze extra taak ging gepaard met een forse toename van minderjarigen die instroomden in de jeugdzorg. Tegelijkertijd kregen gemeenten minder geld voor het uitvoeren van dit werk.


DOOR MONIQUE JANSEN


Sinds 2015 kunnen ook meer kinderen gebruik maken van de hulpverlening.


Dagbesteding

“We zien bijvoorbeeld dat kinderen met dyslexie ook hulp vanuit de jeugdzorg krijgen, terwijl deze groep ook prima vanuit school kan worden geholpen”, geeft wethouder Frank Vrolijk aan. Daarnaast ziet hij ook dat jongeren voor wie tijdelijk geen passend onderwijs kan worden gevonden langdurig instromen in de dagbesteding. Dat is volgens Vrolijk niet de bedoeling, omdat deze kinderen eigenlijk op school thuishoren.

Andere regelingen

Het gemeentebestuur wil daarom terughoudender optreden met toegang tot jeugdhulpverlening. Een ander voorbeeld is de instroming van 18-plussers in de verlengde jeugdzorg. “Voor deze groepen bestaan mogelijk ook andere regelingen, zoals de Wlz (Wet langdurige zorg, redactie) of de Wmo”, legt Vrolijk uit. Op deze manier hoopt de gemeente de kosten terug te brengen. De wethouder benadrukt dat de bezuiniging volgens hem meevalt: “Het gaat om drie ton op een budget van tien miljoen euro.”


'Kosten omlaag'


Sociaal domein

De post jeugdzorg valt onder het sociaal domein. Daaronder vallen ook zaken als de Wmo en Participatie. Ook bij deze taken lopen de kosten voor gemeenten op, doordat meer mensen instromen. Tegelijkertijd is de vergoeding voor deze taken vanuit het Rijk richting de gemeente beperkt. Als er meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt vanuit de landelijke overheid, moeten gemeenten dit bedrag zelf bijpassen. Gemeenten ontkomen dan niet aan bezuinigen.[n]