Afbeelding
Foto: GinoPress B.V.

Het ‘explosief’ dat vorige week woensdag werd aangetroffen bij het gemeentehuis in Etten-Leur blijkt een onschuldige rookbom te zijn. Dat meldt de politie. Er was dus geen gevaar geweest voor de omgeving.


Woensdagochtend werd er rond 10.00 uur een ‘verdacht voorwerp’ aangetroffen nabij het gemeentehuis van Etten-Leur. In eerste instantie bleek het vermoedelijk om zelf geknutseld vuurwerk te gaan. De omgeving werd direct afgezet. Om 12.00 uur maakte de politie bekend dat het explosief was afgevoerd door de EOD.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om het explosief onschadelijk te maken. Later bleek dat het niet ging om (zelf geknutseld) vuurwerk, maar om een ‘onschuldige rookbom’. “Er is dus geen gevaar geweest voor de omgeving”, laat de politie weten.

Het incident zorgde voor veel consternatie. Het gemeentehuis werd tijdelijk ontruimd, waardoor ambtenaren niet konden werken. Pas toen het sein veilig werd gegeven, konden zij naar binnen. Overigens was het al wel rustig in het stadskantoor, omdat de meeste medewerkers sinds maart thuiswerken door de lockdown. De autoriteiten namen de 'bom' heel serieus. In het verleden waren andere gemeentehuizen al eens doelwit van een explosief. Vorige maand raakte het stadskantoor in Vlaardingen bijvoorbeeld beschadigd na een bom bij de ingang.[n]