Afbeelding
Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Hoe gaat het vaccineren in zijn werk?

Dat het vaccineren in Nederland eindelijk begonnen is, roept bij veel mensen vragen op. Dat zijn inhoudelijke vragen over de werking van zo'n vaccin. Maar ook veel praktische vragen. Want hoe gaat dat vaccineren in zijn werk? En wanneer ben je precies aan de beurt? Wie vragen heeft over het vaccineren kan daarvoor bij de GGD West-Brabant terecht.


De GGD is de instantie die een groot deel van de vaccinaties op zich neemt. Zo zal de GGD onder andere de grote groep van mensen van 18 tot 60 jaar die geen medische indicatie hebben vaccineren. Andere groepen, zoals de mensen die wel een medische indicatie hebben, wordt gevaccineerd door de huisarts. Bij ziekenhuispersoneel regelt hun werkgever de vaccinatie. Bij sommige groepen zijn er meerdere mogelijkheden voor wie het vaccin toedient. Zo komen vanaf maart de thuiswonende ouderen tussen de 60 en 75 jaar aan de beurt. Ouderen die zelf goed naar een locatie kunnen komen, kunnen tegen die tijd terecht bij een van de vaccinatielocaties van de GGD. Ouderen die minder mobiel zijn of ouder dan 75 jaar zijn, krijgen de prik via de huisarts.


Wie aan de beurt is om gevaccineerd te worden, zal via de post een uitnodiging krijgen om een afspraak te maken. Dat kan telefonisch via het nummer dat in de brief staat. Bij de laatste groep, de mensen van 18 tot 60 jaar zonder medische indicatie, zal dat rond de zomer zijn. "Dit hangt af van wanneer er meer vaccins komen", legt de GGD uit. "Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Mensen hoeven hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht." Een afspraak maken voordat je de brief hebt ontvangen, is niet mogelijk. Wie door de GGD gevaccineerd wordt, kan bij de vaccinatielocaties van de GGD terecht. Nu is dat in West-Brabant alleen nog bij Amphia Langendijk. Maar komende maanden breidt de GGD uit naar meerdere locaties in de regio.[n]TEKST HANNEKE MARCELIS