Afbeelding
Foto: Corry Musters

Help ziekenverzorgster babyhome aan huisje

ETTEN-LEUR - Dit jaar gaat de H. Mariaparochie geld inzamelen voor stichting BAJA. Dat heeft de Etten-Leurse Caritaswerkgroep bekend gemaakt. De Etten-Leurse stichting van voorzitter Corry Musters-Hendriks bouwde al dertien scholen in het Magoya-gebied in het noordwesten van het Afrikaanse land Kenia. BAJA zet zich ook in voor een weeshuis in Rangala. Daar staat ook een piepklein 'caretaker's house' waar verzorgster Maria Goretti voor zieke kinderen zorgt. Dit pandje verkeert in zeer slechte staat.

DOOR MONIQUE JANSEN


In het weeshuis in Rangala wonen vele wezen. Achtergelaten kinderen -met name baby's- uit heel West-Kenia worden opgevangen in dit tehuis. Maria Goretti doet hand- en spandiensten in het weeshuis en zorgt voor de kinderen in haar eigen huisje als ze ziek zijn. Ze brengt de jongens en meisjes naar de dokter of het ziekenhuis als dit nodig is. Op dit moment verkeert het 'caretaker's house' in erbarmelijke staat. Het huisje is vervallen en de golfplaten op het dak vertonen gaten. Het water loopt door de platen naar beneden, waardoor Maria en de kinderen in het huisje bij zware regenval standaard nat worden. En dat is best heftig, omdat in Kenia geregeld te maken krijgen met tropische regenbuien.


Nieuw huisje voor zorgmoeder

De H. Mariaparochie wil dit jaar een bedrag van 7.800 euro ophalen om een nieuw zorgmoederhuis neer te zetten. Het huisje komt dan op een verhoging, zodat het niet meer overstroomt bij zware regenval. "Deze zorgmoeder heeft een keer drie weken met een kindje op haar blote borst geleefd, omdat het kindje steeds onderkoeld raakte. Het kon niet zelfstandig warm worden. Het weeshuis beschikt wel over een couveuse, maar niet over stroom", vertelt Corry.

Acties voor het goede doel

De werkgroep wil de parochianen stimuleren om acties te houden om geld in te zamelen voor dit goede doel. Voorzitter José van den Hurk van Caritas is er zich van bewust dat dit nu allemaal wat lastiger gaat. De coronamaatregelen maken het lastig om bijvoorbeeld een sponsorloop te houden. Ook komt er via de collecte in de kerk minder geld binnen, doordat er maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn bij een eucharistieviering. Toch vindt José het belangrijk om een goed doel aan te wijzen voor het jaarproject: "Als je ergens mee stopt, komt het niet gauw terug en juist in deze tijd willen we ook helpen." Kenia kreunt ook onder het coronavirus. Scholen bleven lange tijd gesloten om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. In het land heerst nog veel armoede. Stichting BAJA maakt daarom het verschil. Kinderen in het Magoya-gebied kunnen dankzij de Etten-Leurse donateurs veilig naar school in een stenen schoolgebouw en hoeven niet op de grond te zitten. "Doordat wij een kleine stichting zijn, kunnen wij ook garanderen dat elke euro bij het goede doel terecht komt. Onze lokale mensen in Kenia laten ook hun begroting controleren. Voor de bouw van het caretakers-house hebben we ook een begroting en we laten de parochie straks ook zien waar het geld aan is besteed", geeft Corry aan. De werkgroep Caritas zamelt het ene jaar geld in voor een 'doel dichtbij' en daarna 'ver af.' Ook voor een 'doel veraf' kiest de werkgroep voor een stichting met lokale Etten-Leurse banden. "De lijntjes zijn dan kort", benadrukt José.[n]

Wilt u doneren voor het huisje voor de zorgmoeder in Kenia? U kunt een schenking doen op NL45RABO0114826196 t.n.v. Caritas-instelling van de H. Mariaparochie o.v.v. Stichting BAJA of via www.hmaria.nl/doneren o.v.v. BAJA.

Afbeelding