Afbeelding

Kijken naar wat kan binnen de wettelijke mogelijkheden

ETTEN-LEUR - De maatregelen die de overheid heeft genomen om het Covid-19 virus in te dammen heeft ook invloed op de mogelijkheden die er zijn voor het nemen van afscheid van overleden dierbaren. De tijd van grote uitvaarten en uitgebreide koffietafels lijkt voorbij. “Samen met de nabestaanden kijken we naar wat er binnen de wettelijke mogelijkheden kan om het afscheid mooi en passend bij de overledene te laten zijn.”


DOOR KRIJN TEN HOVE


We zijn in gesprek met Ruud de Wit, directeur en uitvaartondernemer van Jan de Wit & Zn. De overheidsmaatregelen op het gebied van uitvaarten beïnvloeden zijn werk. “De regels voor een uitvaart kunnen bij een volgende persconferentie weer veranderen zodat we mensen ook wel eens adviseren om te wachten tot na de persconferentie om te beslissen hoe ze een uitvaart willen vormgeven.”


Meer herinneringen en anekdotes

“Uitvaarten worden steeds intiemer, een beperkte groep mensen die meer tot de kern komt van wat de overleden voor mens was. Meer herinneringen en anekdotes ophalen dan uitgebreide herdenkingen met honderden mensen. Uitvaarten waren lang nog de enige gelegenheid waar mensen bij elkaar mochten komen. Het waren er 100, sinds vorige week 50”, vertelt Ruud. Vanuit die regels is hij op zoek gegaan naar hoe hij dingen vorm kon gaan geven in iets wat heel emotioneel en persoonlijk is. “De regels geven aan wat er kan en mag, het is aan ons om dan die regels zo te gebruiken dat we het afscheid passend maken bij de wensen. Daarom kijken we bewust naar de mogelijkheden die er nog zijn.”


Persoonlijk contact zo belangrijk

Wat hij persoonlijk het moeilijkste vindt is dat het contact met de nabestaanden ook een andere vorm heeft gekregen. “Nu nodig ik mensen bij mij op kantoor uit, terwijl ik vroeger bij de mensen thuis kwam. In hun vertrouwde omgeving. Dat persoonlijke gesprek is zo belangrijk, daarin leer je overledene kennen en hoe de nabestaanden naar hun dierbare kijken.” Als uitvaartverzorger ben je de persoon die de uitvaart organiseert, alles uit handen neemt van de nabestaanden. “Ik kan heel veel zelf doen maar ik heb geleerd dat ik de juiste mensen in moet zetten om een uitvaart een mooie herinnering te laten zijn, de laatste herinnering aan iemand. Een van de taken die ik vaak kreeg is het toespreken van de aanwezigen. Natuurlijk kan ik dat maar er zijn mensen die dat beter kunnen. Daar help ik dan bij om een goede spreker te vinden die goed kan overbrengen wie de overledene was als persoon. Ik doe waar ik goed in ben, de organisatie en zet de juiste mensen in voor de rest.”


Uitvaarten blijvend veranderd

Ruud verwacht dat als straks er weer meer vrijheden zijn de uitvaarten blijvend veranderd zullen zijn. "Mensen ervaren kleinschaliger uitvaarten ook wel als heel persoonlijk, intiemer. Er is meer vrijheid om te spreken over de persoon, persoonlijkere herinneringen worden opgehaald. Hierdoor wordt de herinnering en verwerking ook eenvoudiger. We zien hierdoor bijvoorbeeld dat mensen verdrietig binnenkomen maar vaak, na een mooie persoonlijke uitvaart, minder bedroefd en met een glimlach weggaan, omdat ze een mooie laatste herinnering erbij hebben gekregen. En dat is waar ik en wij het voor doen. De mensen een mooi afscheid bieden van een dierbare.”[n]