De toekomstige appartementen op 't Withof.
De toekomstige appartementen op 't Withof. Foto: Van Agtmaal

Alwel bouwt appartementen op terrein Withof

ETTEN-LEUR - Woningcorporatie Alwel heeft plannen om 45 woningen te bouwen op de plek waar vroeger de zusterkamers van het Withof stonden. Daarnaast is er ruimte voor maximaal 40 vrije-sector-woningen. Van Agtmaal BV uit Oudenbosch bouwt de sociale huurwoningen. Inmiddels ligt hiervoor ook een ontwerp op tafel.


DOOR MONIQUE JANSEN


De Etten-Leurse woningstichting beheert het voormalig kloosterterrein sinds 2005. Sindsdien onderging het gebied al een opknapbeurt. Gebouwen werden gerestaureerd en heringericht. Ook kreeg het Withof nieuwe functies, zoals een kinderdagverblijf en woongebouw Regina Mundi. Alwel sprak indertijd met de gemeente af dat op het terrein zowel sociale huurwoningen als vrije-sector-woningen komen. Inmiddels zijn woningcorporaties vooral verplicht om zich met hun kerntaak bezig te houden: het bieden van huisvesting aan huishoudens met een laag tot gemiddeld inkomen. Daarom is het perceel te koop voor een projectontwikkelaar om hier maximaal veertig vrije-sector-appartementen met parkeervoorziening te realiseren.


Historische omgeving

Vorig jaar kregen vier aannemers de vraag om een plan te maken voor de sociale huurappartementen. Vestigingsmanager Corrina Pistorius: "We ontvingen drie uitgewerkte ideeën om te beoordelen. Daarbij vonden we architectuur en aansluiting bij de locatie het belangrijkste. Daarna keken we naar gebruiksvriendelijkheid en vervolgens naar de prijs." Uiteindelijk koos Alwel voor Van Agtmaal. "Kenmerkend voor het eerste ontwerp van Van Agtmaal zijn de verticale, monumentale lijnen die we terugzien in het klooster. Daarmee past dit bruingekleurde gebouw met verspringende gevel heel goed in historische omgeving. Inmiddels tekenden Alwel en Van Agtmaal een samenwerkingsovereenkomst. Zij dienen eind mei de vergunningsaanvraag in. Dat betekent dat bij goedkeuring de bouw in november kan beginnen. Van Agtmaal levert de appartementen dan eind 2023 op.

De zusters franciscanessen waren sinds 1820 gevestigd op 't Withof. Dat begon met een opvoedgesticht in Huize Adama met daarbij later twee kapellen. Later kwam er ook een bewaar- en dorpsschool bij. In 1937 bouwden de zusters van de congregatie een zieken- en verzorgingstehuis Mariahof. Op het hoogtepunt in 1950 woonden op het complex 200 zusters en 300 meisjes op de kostschool.[n]