Diploma uitreiking Corona stijl.
Diploma uitreiking Corona stijl.

Jiu-jitsu examen in corona aanpassingen

ETTEN-LEUR - Een corona-examen, Thomas traint al jaren met veel plezier en een goede inzet bij Anjin-Ryu. Hij is een speciale leerling waar voor er bij veel sporten aparte groepen zijn. Bij Anjin-Ryu traint iedereen samen op zijn of haar eigen niveau. Wij vonden dat Thomas enorm gegroeid was en waren het erover eens dat hij klaar was om te gaan trainen voor zwarte band.


Michiel, de assistent-trainer, heeft zich opgeworpen om Thomas hiermee te begeleiden en als maatje te fungeren. Na meerdere uren per week hard getraind te hebben, kon er een aanvraag voor het examen gedaan worden.
Helaas kwam toen het coronavirus. We moesten afwachten.
Door de tweede golf kwam er weer geen examen. Uiteindelijk konden wij binnen de regelgeving van het RIVM en met toestemming van de NFK toch nog een examen uitvoeren in onze eigen Dojo.
Helaas kwamen er opnieuw strengere regels. Tot onze spijt kregen wij dit op maandag te horen en het examen zou zondag al zijn.
Wat moeten we nu?
Bellen met de examencommissie en met Martijn Hordijk voorzitter van de NFK leek ons een goed idee.


Noodplan
Er kwam een noodplan, maandagavond examen. Dit zou voor Thomas in een klap heel veel stress opleveren. Daarom zijn wij met het idee gekomen hem een ‘proefexamen’ te laten doen. Dit zou voor Thomas makkelijker te begrijpen zijn en minder stress geven. En als het dan opgelost lijkt te zijn treedt het volgende probleem op.
Alleen Edwin van Zon kon er als examinator bij zijn, voor Jeffrey Vermeulen was dit niet mogelijk. Hoe kunnen we dit probleem dan oplossen?
Voor de eerste keer binnen de examens van de NFK hebben we toen het examen gefilmd en heeft Jeffrey het thuis bekeken. Bij het examen waren ook Wim van de Leur en Wally Langenberg als afgevaardigde van de NFK aanwezig om na te gaan of het volgens de geldende regels werd afgenomen en getoetst.


Examen
Het examen van Thomas werd door de drie examinatoren afzonderlijk van elkaar met een voldoende beoordeeld.
Zondag heb ik bij hem thuis op gepaste afstand het diploma eerste dan en de bijbehorende band uitgereikt.
Voor Thomas was dit natuurlijk een geweldige verrassing.
Ik ben trots deel uit te mogen maken van zo’n mooie organisatie als de NFK die dit heeft mogelijk gemaakt.
Shihan Marc Schipperen wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen om dit unieke examen tot een succes te brengen.
Dit is Budo.[n]