Een spiegelgadde vloer in de garage.
Een spiegelgadde vloer in de garage.

Glibberen op kletsnatte vloer garage

ETTEN-LEUR - Twee ongelukken binnen 15 minuten op dezelfde plek in de parkeergarage onder het Winkelhart in Etten-Leur. Gevolg 3 auto's met schade waarvan 1 total loss. Oorzaak is de gladheid als gevolg van ingereden regenwater en lekkages. De wateroverlast, die de parkeergarage al teistert sinds de oplevering, is nog altijd geen verleden tijd ondanks meerdere herstelwerkzaamheden door de jaren heen.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Karin Vorderman weet inmiddels wat de gevolgen kunnen zijn: “Mijn zoon reed met de auto in de parkeergarage. Bij het maken van een bocht slipt hij tegen een pilaar aan en een andere geparkeerde auto aan. Enkele ogenblikken daarvoor was ook een auto op dezelfde plek geslipt en tegen dezelfde geparkeerde auto aangereden. De bergingsdienst en dienstdoende beheerder gaven aan dat er regelmatig ongelukken gebeuren. Na een berichtje op Facebook heb ik meerdere reacties gehad van mensen die hetzelfde is overkomen of die gevallen zijn.” De auto van de zoon van Karin was totalloss. “Dat heeft niets met snelheid te maken, wat wel beweerd wordt, maar het was een klein ouder autootje. Op de verkeerde plek de pilaar raken en de schade is hoger dan de dagwaarde.” Inmiddels hebben zich bij ons meerdere autobezitters gemeld die schade hebben gereden in de parkeergarage als gevolg van gladheid door de natte vloer.


Lekkages lastig te verhelpen

De gemeente heeft in het verleden erkend dat ze bekend is met de problemen in de parkeergarage ten aanzien van de wateroverlast. In 2011 zijn er werkzaamheden uitgevoerd die tot doel hadden de wateroverlast tot het verleden te laten behoren. “Een aantal lekkages is toen opgelost, een aantal beheersen we en een aantal is helaas niet op te lossen. Enkele lekkages zijn lastig te verhelpen want dan moeten er aan de buitenkant van de garage werkzaamheden plaats vinden, gezien de constructie is dat niet mogelijk. We treffen op dit moment beheersmaatregelen, zoals het lokaal opvangen van water”, aldus een woordvoerder van de gemeenten Etten-Leur.


Problemen sinds oplevering

De parkeergarage kent al vanaf de oplevering problemen met wateroverlast. Water wat op geen enkele wijze meer weg kan. Een geraadpleegde expert uit de wegenbouw geeft aan dat de vloer geen enkele textuur en dus opnamecapaciteit heeft voor regenwater en er daarnaast geen andere afwateringsvoorziening is. Hierdoor blijft het water liggen op de plek waar het terecht komt. De enige manier om het water weg te krijgen is opdweilen of verdamping. De vloer wordt door het water extreem glad. Hierdoor kan aquaplanning ontstaan en als mensen gladde schoenen aan hebben kunnen ze vallen. Met schade en letsel als gevolg.


Stroefheidsonderzoek

Het grootste probleem is volgens de gemeente dat de vloer in het grondwater ligt: “De vloer moet dicht zijn, anders komt het water via de vloer omhoog.” Er is gekozen om de vloer dicht te ‘vlinderen’ waardoor er geen water meer weg kan. Maar het dicht vlinderen is geen methode om grondwater tegen te houden, alleen om te voorkomen dat er van bovenaf extra water bij komt.


Oplossing

Maar wat is volgens de gemeente dan de oplossing? "De gemeente vindt de veiligheid van haar inwoners en het winkelend publiek belangrijk. Wanneer er water op de vloer ligt hebben leren zolen inderdaad minder grip. We hebben nu gemiddeld 2 aansprakelijkheidsstellingen per jaar. De gemeente heeft daarom vorig jaar opdracht gegeven tot het uitvoeren van een zogenaamd ‘stroefheidsonderzoek'. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Zodra de resultaten bekend zijn gaan we ons beraden op mogelijke maatregelen,” aldus de woordvoerder. Volgens de geraadpleegde expert zou de beste oplossing zijn het aanbrengen van een nieuwe coating die een goede textuur heeft waardoor water wel wordt opgenomen en het aanbrengen van dakgoten op die plekken waar de lekkages zitten zodat water wordt weggeleid in plaats van op de grond valt.[n]

Afbeelding