De Moeierboom met feestverlichting.
De Moeierboom met feestverlichting. Foto: Ria Mol

Stem op Moeierboom voor Europese boom van het Jaar

ETTEN-LEUR - Wordt de Moeierboom op de Etten-Leurse Markt de Europese boom van het Jaar? De eeuwenoude grootbladige linde sleepte vorig jaar de Nederlandse titel al binnen en neemt het nu tegen op tegen vijftien andere bomen in Europa. Iedereen kan vanaf 1 tot 28 februari stemmen om de boom aan de overwinning te helpen via www.deboomvanhetjaar.nl


DOOR MONIQUE JANSEN


Stemmen is zeker nodig, want op dit moment ligt de milenium steeneik van Lecina uit Spanje op kop met meer dan 5.000 stemmen. Deze heksenboom is beroemd, omdat de legende gaat dat heksen uit het Guara-gebergte dansten en feest vierden rond de boom. Op nummer twee staat de curinga plataan uit Italië. Deze plataan is meer dan duizend jaar uit en kijkt over de Tyrreense zee. De Italianen beschouwen hem als beschermer van het bos. De bomen die hierna komen, gaan ongeveer gelijk aan kop. Dit geldt ook voor de Moeierboom. Nieuwe stemmen zijn dan ook hard nodig. Tot nu staat de stand op iets meer dan 1.200 stemmen.


Schoonheid van bomen

SBNL Natuurfonds uit Leersum organiseert de jaarlijkse boomverkiezing. Rentmeester Maaike Brasz wil mensen zo bewust maken van de schoonheid van bomen: "De Moeierboom is beeldbepalend in de omgeving waar ze staat en vormt een prachtig beeld met de gebouwen om haar heen. Bovendien is ze een ware multitasker. De boom vervult een functie in de productie van zuurstof, de opslag van CO2 en water. Ze is ook een bolwerk van biodiversiteit, want ze kan wel tot 30.000 beestjes en micro-organismen herbergen."

De Moeierboom vormt al eeuwenlang het dorpsgezicht van dorpskern Etten. Tot op heden (buiten coronatijd) worden er evenementen rondom de boom gehouden met veel gezellige terrassen. Van 1594 tot 1960 verhandelden boeren vee bij de Moeierboom. De naam 'moeier' kan volgens heemkundekring Jan uten Houte worden afgeleid door de oude kweekmethode die bij de grootbladige linde al eeuwen door boomkwekers wordt toegepast. Bij enkele lindesoorten ontstaan aan de stam jonge scheuten. Die buigen zich naar de grond en maken wortels. Na één jaar worden de scheuten afgeknipt en gaan ze zelfstandig als jonge boom verder. In dat geval is Moeierboom (Ettens dialect voor moederboom) een juiste benaming.[n].