Vestigingsmanager Corrina Pistorius van Alwel.
Vestigingsmanager Corrina Pistorius van Alwel. Foto: T.J. Eshuis

Meer huizen voor ouderen nodig

ETTEN-LEUR - Woningcorporatie Alwel heeft haar Jaarplan 2021 gepresenteerd. Er liggen forse uitdagingen op veel terreinen: Betaalbaarheid, leefbaarheid, genoeg woningen, duurzaamheid en klantdienstverlening. Voorzitter van de Raad van Bestuur, Tonny van de Ven laat weten dat hun opgave dit jaar eerder groter is dan kleiner. "Leefbaarheidsvraagstukken in de wijken vragen veel van onze aandacht, de landelijke duurzaamheidsopgave is enorm en we zullen nog steeds moeten bouwen, bouwen en bouwen.”

DOOR MONIQUE JANSEN


Volgens vestigingsdirecteur Corrina Pistorius blijft de druk ook op de huizenmarkt in Etten-Leur onverminderd groot. Daarnaast komen er in 2021 relatief weinig woningen bij: "Daarom zijn we in gesprek met de gemeente en de Huurders Belangen Vereniging (HBV) om te zoeken naar oplossingen. Denk aan het plaatsen van tijdelijke huizen."


'Tijdelijke huizen plaatsen'



Langer thuis wonen

De komende jaren zijn meer woningen voor ouderen nodig. Zij blijven langer thuis wonen en krijgen minder makkelijk een indicatie voor een verpleeghuis. Alwel bekijkt de mogelijkheden voor meer geclusterde huizen. "Samen met Avoord en Surplus onderzoeken we in 2021 wat de mogelijkheden zijn voor geclusterd wonen. Daarbij woont elke bewoner zelfstandig, maar als het nodig is, is de zorg beschikbaar. In het kader van 'beter een goede buur' kunnen de bewoners ook nog iets voor elkaar betekenen. We hebben dus meer van dit soort geclusterde woningen nodig de komende jaren in Etten-Leur en daar werken we aan", vertelt Pistorius in het jaarplan.


Sociaal beheerders

De Etten-Leurse woningcorporatie heeft ook het wijkteam uitgebreid met twee sociaal beheerders. Op deze manier hoopt Pistorius de zichtbaarheid van Alwel in de wijken en buurten te versterken: "Een aantal wijken heeft extra aandacht nodig. Vaak weten buren allang dat er iets niet pluis is in de wijk, of met de bewoners om hen heen, maar de drempel om dat bij een instantie te melden is hoog." "Doordat onze sociaal beheerder rondloopt in de wijk, hoort en ziet hij water speelt. Mensen leren hem of haar kennen, waardoor het makkelijker is aan te spreken. Deze extra aandacht levert een belangrijke bijdrage aan fijner en beter wonen in onze wijken en buurten." Alwel telt 25.000 woningen in Etten-Leur, Roosendaal en Breda.


Fusiebudget

Alwel ontstond in 2018 uit een fusie tussen Woonwel en AlleeWonen. De belangrijkste reden voor het samengaan tussen de twee corporaties was om geld te kunnen besparen. Het gaat om twaalf miljoen euro in vijf jaar tijd. Alwel besteedt het geld aan de huizen en huurders in de drie werkgemeenten. De huurdersverenigingen mochten mede aangeven waaraan dit geld mag worden gebracht. In Etten-Leur koos de belangenvereniging voor investeringen in duurzaamheid, woonlastenaanpak, het uitvoeren van servicebezoeken door Alwel en het realiseren van een time-out-voorziening voor mensen die acute huisvesting nodig hebben.[n]