Het plastic kan nog aan straat worden gezet.
Het plastic kan nog aan straat worden gezet. Foto: Jack Konings

Plastic afval wordt voorlopig nog thuis opgehaald

ETTEN-LEUR - Wethouder Kees van Aert betreurt de verwarring die begin dit jaar ontstond over het zelf wegbrengen van plastic-, blik- en drinkkartonnen-afval. Veel bewoners vroegen zich toen af of ze hun vuilnis bij een inzamelpunt moesten afleveren of dat de afvaldienst het afval zelf op kwam halen.


DOOR MONIQUE JANSEN


De gemeenteraad stemde vorig jaar in met een voorstel om het plastic vuilnis niet meer huis-aan-huis op te halen. Inwoners ergeren zich al jaar en dag aan het te vroeg op straat zetten van het kunststof, blik en kartonnen verpakkingen. Bij slecht weer waaien de zakken terug de tuin in of staan ze ineens bij iemand anders voor de deur. Daarnaast hangen veel mensen de zakken vroegtijdig -soms wel twee weken eerder- aan ringen op straat. Dat zorgt voor de nodige problemen. Vuilnis gaat stinken of zwerft over straat als vogels of katten de zakken kapot maken.


'Pas halverwege dit jaar omschakelen'


Komst van perscontainers

De raad koos voor de komst van zeventien perscontainers verspreid door Etten-Leur waar bewoners voortaan met hun vuilnis terecht kunnen. Voorlopig staan die kliko's er nog niet. Alleen bij enkele supermarkten kunnen mensen de vuilniszakken al weggooien. "We streven er naar dat de perscontainers er halverwege dit jaar staan. Als dat is gebeurd, starten we met een grote communicatieactie", kondigt Van Aert alvast aan. Tot die tijd verandert er voor de Etten-Leurenaren niets en neemt de afvaldienst de zakken mee.[n]