Een kind naar de opvang brengen eindigde voor duizenden ouders in schulden.
Een kind naar de opvang brengen eindigde voor duizenden ouders in schulden.

33 gezinnen in Etten-Leur slachtoffer van toeslagenaffaire

ETTEN-LEUR - 33 gezinnen in Etten-Leur zijn slachtoffer geworden van de affaire met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten ten onrechte tienduizenden euro's terugbetalen aan de Belastingdienst, omdat zij verdacht werden van fraude.


DOOR MONIQUE JANSEN


De fiscus bleek achteraf duizenden ouders onterecht te hebben bestempeld tot fraudeurs. Zij moest de kinderopvangtoeslag terugbetalen. Ook kregen ze daarbij boetes. Ouders zaten ineens met een hoge schuld. Daardoor konden zij ook andere rekeningen niet betalen en ontstonden elders nieuwe schulden. De slachtoffers kwamen door het fraudestempel niet in aanmerking voor een terugbetaalrekening en kregen hun problemen zo niet opgelost. Dat bleek uit het rapport 'Ongekend onrecht' over de toeslagenaffaire.


Schone lei

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen maakte onlangs bekend dat gedupeerden hun schulden niet meer hoeven terug te betalen aan overheidsinstanties. Ook publieke instellingen, zoals het CAK, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten doen mee aan deze regeling. Ook krijgen alle ouders een schadebedrag van 30.000 euro uitgekeerd. Ze hoopt dat ouders zo met een schone lei kunnen beginnen. Gemeenten hebben de opdracht gekregen om slachtoffers te benaderen met het aanbieden van hulp. "Dat kan met allerlei zaken zijn, zoals huisvesting, psychisch welbevinden, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van de kinderen. We kunnen hen verwijzen naar de juiste loketten. Eerst inventariseren we waaraan behoefte is bij de hulp", kondigt wethouder Frank Vrolijk aan. Hij benadrukt dat mogelijk niet alle ouders hulp nodig hebben: "Dit wordt echt maatwerk." Het Rijk ontwikkelde een regeling op basis waarvan de gemeente hulp kan opstarten voor de slachtoffers.


Val kabinet

In januari viel het kabinet Rutte III over de toeslagenaffaire. Dat gebeurde twee maanden voor de verkiezingen. De premier en de ministers lieten met deze symbolische stap zien wel degelijk verantwoording te nemen voor de problemen. Het kabinet bestuurt nu demissionair door.[n]