Kelly Snijders en Anja van Alphen met de tekening.
Kelly Snijders en Anja van Alphen met de tekening. Foto: Krijn ten Hove

Anja tekent horeca om ondernemers te ondersteunen

ETTEN-LEUR - Er worden regelmatig acties opgezet om de meest getroffenen van de Coronamaatregelen, en dan met name de lokale horeca, die fors geraakt wordt, te ondersteunen. Een van de acties in Etten-Leur is opgezet door Anja van Alphen. Zij tekent de gevels van horecapanden en verkoopt de tekeningen. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de betreffende horecaondernemer.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Het idee is ontstaan bij een vaste stamgast van De Pastoor aan de Lange Brugstraat. Vandaar dat het gesprek met Anja dan ook daar plaatsvindt. Kelly Snijders, uitbaatster van de Pastoor, is zo gastvrij om ons de gelegenheid te bieden het gesprek hier te kunnen voeren en schuift zelf ook aan. "Het idee was niet nieuw, in Amsterdam werd dit al gedaan volgens mij", vertelt Kelly. "En een van onze gasten wilde ook wel een tekening van onze gevel. En zo is het idee ontstaan." Anja van Alphen die al op verzoek tekeningen van huizen maakt, ging aan de slag met potlood en papier. Ze tekent de gevels vanaf foto's, websites of beeld vanaf Google Streetview.


Alles helpt

Inmiddels heeft Anja een 20 horecagelegenheden, waarvan 9 in Etten-Leur, vastgelegd. De tekeningen kunnen op 3 formaten gekocht worden. "De originele tekening die ingelijst wordt verkocht, een geprinte reproductie of als ansichtkaart. Van de opbrengst gaat € 7,50 naar de betreffende horecaondernemer. "In december ben ik begonnen met het illustreren/tekenen van cafe's, restaurants, lunchrooms en winkels in het kader van #steundehoreca. 15 dagen achter elkaar heb ik 1 portret getekend in omgeving Etten-Leur, Zundert en Breda! Nu maak ik er nog 2 per week en heb er inmiddels 20 getekend.” Het tekenen van panden is niet iets nieuws voor Anja: "Ik tekende vaak al woonhuizen voor mensen, vaak als herinnering of voor een speciale gelegenheid. Mensen die gaan verhuizen en hun huis graag nog vastgelegd wilden hebben op een mooie manier. Of als cadeau voor de kinderen die hun ouderlijk huis gaan verlaten.” Kelly is blij met de actie. "Het zijn allemaal druppeltjes op een gloeiende plaat maar alles helpt. Natuurlijk zijn er steunpakketten maar die zijn voor de horeca maar heel beperkt. En natuurlijk doen we wel wat dingen via de webshop zoals de verkoop van bierpakketten, maar dat levert niet de omzet op die je normaal haalt." Voor Kelly was de eerste lockdown echt slikken: "Ik had de exploitatie net 2 weken overgenomen toen de zaak dicht moest, dan ben je niet blij en weet je niet wat je moet." Ook de andere ondernemers reageren positief verrast. Anja tekent eerst en verrast daarna de ondernemer met haar tekening en plan. "De ondernemers zijn vaak echt geraakt als ze zien dat hun pand getekend is, zeker als ze ook het idee er achter horen. Sommige zeiden: ‘Dit komt aan of we moeten het even laten zakken zo mooi'. En dat geeft mij een goed gevoel want ik draag de horeca een warm hart toe en zo kan ik op een andere manier dan als klant toch in deze tijd iets voor ze betekenen.” Maar ook van klanten kwamen leuke reacties vertelt Anja ons: "Er kwamen zoveel leuke reacties op dat ze vanaf nu te koop zijn in 3 verschillende vormen en mensen dus hun favoriete café in huis kunnen halen. Sinds vorige week is ook mijn webshop online www.projecktan.nl. En belangrijk van elk verkochte tekening gaat € 7,50 naar de horecaondernemer.” De volgende panden zijn inmiddels getekend: Café The Butler, Café De Pastoor, Donker & Blond
't Ogenblikske, De Menmoerhoeve, Havenhuis, Rumah Dani, Petits Saveurs en Pakhuis 1920 (winkel).[n]