Afbeelding

Dansen is meer dan pasjes leren

ETTEN-LEUR - Dansen is zijn passie, zijn leven. 7 dagen in de week er mee bezig, geeft hij les.7 dagen in de week bezig met cursisten. Dat was de dag invulling van Ruud Goetjaer totdat, als gevolg van de Corona maatregelen, de dansscholen dicht moesten. “Maar dansen zal altijd mijn leven blijven en de contacten met de cursisten een extra drijfveer om dit ook de rest van mijn leven te blijven doen”.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Ruud miste zijn cursisten, miste de contacten met de mensen die normaal bij hem op de dansschool kwamen. “Ik heb in al die tijd contact gehouden met de cursisten. Eerst door ze wekelijks een update te sturen per mail en een gezellig oefenfilmpje. Maar het persoonlijk contact miste ik. Ik ben daarom op zoek gegaan wat wel kan binnen de regels. Daar is ‘Goetjaer on tour’ uit ontstaan. Bij die cursisten die daarvoor open staan ga ik op bezoek, niet voor een privéles bij hun thuis maar om te informeren hoe het met ze gaat, bij te praten. Uiteraard Coronaproof.”


Mensenmens

Wie Ruud Goetjaer kent zal direct zijn sociale betrokkenheid hierin herkennen. “Ik heb al 35 jaar de dansschool, en altijd oprechte interesse getoond in mijn cursisten. Dansen is meer dan alleen pasjes leren op een school. Voor veel mensen is het een ontspanning, een hobby of een fysieke training. Maar bovenal een contactmoment met mensen die dezelfde hobby of interesse delen. En dat ligt allemaal stil. Vervelend voor de cursisten maar ook voor mij.” En dat vervelende is niet door bedrijfseconomische motieven ingegeven, want alle openstaande lessen zijn doorgeschoven, mensen zijn geen geld kwijt door de maatregelen gaf Ruud aan.


Tijdens het gesprek met Ruud wordt steeds meer duidelijk dat hij een mensenmens is, begaan is met zijn cursisten en er alles aan doet om een goede relatie te onderhouden met hen. “Nu ik op bezoek kom bij ze leer ik ze ook anders kennen. Zie hoe ze wonen, wat ze buiten het dansen bezighoudt, waar ze tegen aan lopen. Vroeger heeft iemand wel eens tegen mij gezegd dat zij een grote toekomst voor me zeg in de zorg, misschien werd daar dit wel mee bedoeld.”


Goetjaer On Tour

Zonder in detail te treden geeft hij aan wat hij zoal tegenkomt ‘on tour’. “Ik kom bij mensen zonder kinderen, die merken, behalve dat ze niet meer kunnen sporten, naar de kroeg of de winkels kunnen weinig van Corona. Ouders met oudere kinderen die uit huis zijn hetzelfde, maar die dan ook hun (klein)kinderen niet kunnen zien. Maar ook bij ouders met jonge kinderen en zie waar die tegen aan lopen bij het thuis werken. Die tijdens het werk de kinderen moeten helpen met schoolwerk of een baby die hulp nodig heeft terwijl ze aan het werk zijn achter hun laptop. Ik zie hoe ze worstelen maar zich daardoorheen slaan. Ik heb daar veel respect voor. Het geeft mij een ander inzicht over deze cursisten en maakt de band sterker.”


“Ik besef dat niet iedereen zit te wachten op een bezoekje van mij, ik laat het volledig aan de cursisten zelf over. Maar het is leuk dat mensen, als je langskomt,blij zijn je te zien en dat ze naar het bezoek uitgekeken hebben.” En dat gesprekken met Ruud prettig kunnen zijn kan ik als schrijver beamen.

Na de kennismaking werd al snel duidelijk dat Ruud een oprecht geïnteresseerd gesprekspartner is. Die op deze manier het contact met zijn cursisten goed weet te onderhouden en zo het plezier in zijn werk, ondanks dat hij niet fysiek op de dansvloer kan staan, weet te behouden.[n]