voorkant boek
voorkant boek Foto: Suzanne Oord

Einde van een tijdperk Herinneringen aan het Hooghuys

ETTEN-LEUR - Het terrein van de GGz Breburg Etten-Leur kent een rijke historie. Deze gaat terug naar begin 1902, toen de Zuster Franciscanessen een tehuis voor bejaarden en minderbedeelden Stichtte. Dit tehuis is in de loop der jaren uitgegroeid tot sanatorium voor zenuwzieke vrouwen: Stichting Sint Antonius.

In 1967 hebben de zusters het bestuur overgedragen aan Stichting Het Hooghuys, die in 1974 de erkenning kreeg als psychiatrisch ziekenhuis. In deze jaren veranderden de inzichten in het behandelen van psychiatrische patiënten.

Het Hooghuys was een van de eerste die een woonwijk bouwden voor chronische patiënten in Etten-Leur.

In 1999 fuseerde Stichting het Hooghuys met de RIAGG (regionale Instelling voor Ambulante Geestelijk Gezondheidszorg) en de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) tot GGZ regio Breda.


Grote verandering

In 2006 is GGZ Breburg ontstaan uit de fusie tussen GGZ regio Breda en GGZ Midden-Brabant. Nu staan we weer voor een grote verandering.

Het terrein van GGZ Breburg in Etten-Leur gaat ingrijpend veranderen. Omdat het steeds meer cliënten lukt in de wijk te gaan wonen, zijn zoveel woningen en voorzieningen niet meer nodig.

Daarom wordt een groot deel van dit terrein straks een nieuwe woonwijk genaamd Het Van Bergenpark, en wordt het ggz-terrein met 3/4 verkleind.

Daar komt ook nieuwbouw voor de cliënten die daar nog wonen.

Een ingrijpende verandering die we niet zomaar voorbij willen laten gaan.



Boek

Om niet te vergeten hoe het voormalige Hooghuys eruitzag, en wat dat voor cliënten en medewerkers betekende, hebben we een boek gemaakt genaamd: ‘Einde van een tijdperk, Herinneringen aan het Hooghuys’. Hierin staan interviews met cliënten en medewerkers, gedichten, tekeningen en vooral veel foto’s.

Een mooi document dat we graag willen delen met de inwoners van Etten-Leur en omstreken.

Daarom is dit mooie boek te koop bij de Bruna op het Van Bergenplein. Brunanovelle.nl


Informatie

Meer informatie of bestellen via mobiele telefoon: 06-23310367.[n]