Lindsay van Zundert in actie op het ijs
Lindsay van Zundert in actie op het ijs Foto: Piet van Es

WK ticket voor kunstschaatstalent Lindsay van Zundert

ETTEN-LEUR - Lindsay van Zundert (16), heeft tijdens de Challenge Cup Kunstrijden in de Uithof haar kwalificatie voor het ISU WK Kunstrijden in maart behaald. Ze had alleen nog haar punten op haar korte kür nodig hiervoor.

Het is het eerste seizoen dat van Zundert zich meet in het seniorenveld en ze heeft nu dus al een WK-ticket op zak. Het was een zenuwslopende dag, niet alleen vanwege de druk die op haar schouders rustte, maar ook vanwege het feit dat de scores niet automatisch verwerkt konden worden door technische problemen. Hierdoor wisten de deelnemers dus niet direct wat hun score was. Uiteindelijk kwam het verlossende woord en had Lindsay 32,87 punten, waar ze er 30 nodig had.


Ontlading

Pas aan het einde van de middag werden de uitslagen bekend en was het dus erg spannend of Van Zundert haar benodigde WK-punten had behaald. “Ik ben zo ontzettend blij,” gaf van Zundert aan met enorme ontlading. “Dit was echt niet normaal, zoveel stress. Ik was als eerste aan de beurt en dan zo lang moeten wachten. Het was voor mij ook de laatste mogelijkheid om het WK veilig te stellen.” Twee weken eerder won Lindsay nog het toernooi in Celje, Slovenië, maar kwam toen net een paar tiende punten tekort voor het felbegeerde WK-ticket. Ze is de enige Nederlandse solo-kunstschaatsster die voor Nederland naar het WK gaat. Vandaag had ze een puntentotaal van 59,1, een personal best voor de 16-jarige.


Olympische Spelen

Haar coach Jorik Hendrikx is in zijn nopjes. "Hier heeft ze hard voor gewerkt in de afgelopen maanden en het resultaat mag er dan ook zijn!”

Zijn deelnemende zusje Luna (BEL) staat momenteel eerste in het toernooi. Ook Joan Haanappel, promotor van het Nederlandse kunstrijden, met haar Stichting Kunstrijden Nederland, is erg trots op haar meest talentvolle pupil: "Lindsay laat zien wat ze kan en in de afgelopen jaren heeft geleerd. Het is superknap dat ze zich nu zo goed kan meten tussen de internationale senioren dames. Het volgende station is nu het WK in Stockholm, en daarna door naar de Olympische Spelen!”[n]

Lindsay in concentratie tijdens haar uitvoering.