Afbeelding

Hanna mag dit jaar voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De vorige keer zat ze nog op school, de KSE, maar heeft toen wel als vrijwilliger op het stembureau gezeten omdat ze ook toen de politiek al belangrijk genoeg vond om een bijdrage te leveren.


“Ik vind het in de huidige tijd met de toeslagenaffaire, een demissionair kabinet, de Coronamaatregelen steeds belangrijker om te gaan stemmen. Het wordt ook steeds belangrijker om jongeren erbij te betrekken. Iedereen heeft een mening over van alles maar als je niet stemt verlies je je stem”, aldus Hanna. Als mensen niet stemmen dan verandert er niets, “dus juist nu is het belangrijk om te gaan stemmen, er staat veel op het spel. En als je niet stemt dan moet je ook geen deel uitmaken van het politieke debat om dat ik van mening ben dat je dan je kans hebt laten lopen om je stem te laten horen.”

Weinig ruimte voor debat

Wat Hanna lastig vindt is dat ze nu, als gevolg van de maatregelen, minder mensen tegenkomt. Op de universiteit niet met mede studenten kan discussiëren over de verkiezingen. “Iedereen blijft nu een beetje in zijn eigen bubbel hangen, spreekt met name gelijkgestemden. Er is weinig ruimte voor debat om meningen uit te wisselen, andere standpunten te horen. Dat maakt het keuzeproces lastiger. Ik weet dan ook nog niet op wie ik ga stemmen.”[n]TEKST KRIJN TEN HOVE