Arnold en Ciska bij hun trouwfoto.
Arnold en Ciska bij hun trouwfoto. Foto: Frans van der Bom

Arnold en Cisca van Rees 60 jaar getrouwd

ETTEN-LEUR - Op 9 maart 1961 trouwden Cisca Pijpers en Arnold van Rees in het gemeentehuis van Etten-Leur. Het was in die tijd verplicht dat je getrouwd moest zijn als je in aanmerking wilde komen voor een huurhuis. Arnold omschrijft het als volgt: “Het was dus een soort ‘moetje’ voor een huis.”


DOOR FRANS VAN DER BOM


Van de trouwdag herinnert het diamanten paar zich nog heel wat, zo herinnert Cisca nog de overrompelende woorden van haar opa, toen ze ik haar jurk met petticoat thuis de trap afkwam: “Gvd, meid wat ben jij mooi!” Even later op het gemeentehuis dreigde het alsnog mis te gaan toen de taxichauffeur zich meldde bij de bode van de gemeente en deze zei dat er helemaal geen trouwerij was. Uiteindelijk is het toch goed gekomen en werd de trouwfoto met de volledige familie uit Rotterdam op de trap voor het gemeentehuis genomen. “Feesten deden we in het ouderlijk huis in de Stijn Streuvelslaan. Toen de thuiskookster kwam vragen of de gasten groentesoep of tietensoep wilden werd het wel even stil…” ’s Middags om 4 uur was het feesten gedaan omdat de gasten in hun zondagse pak met de trein nog helemaal terug naar Rotterdam moesten.


Hoe het begon

Arnold (84) en Cisca (80) groeiden allebei op in de Rotterdamse volkswijk Krooswijk. Arnold ging op zijn 14e werken als loodgieter-verwarmingsmonteur en Cisca werkte vanaf haar 17e als naaister op een atelier. Ze ontmoetten elkaar de eerste keer op een verjaardagsfeestje van een oudere broer van Arnold, waar de familie in een etagewoning boven woonde. Het was nog geen liefde op het eerste gezicht. Arnold ging iedere vrijdag met een hele groep vrienden en vriendinnen zwemmen in het sportfondsenbad. Na het verjaardagsfeestje vroeg Nol (zoals hij toen nog genoemd werd) Cisca of ze mee wilde vrijdags. Vanaf dat moment werd ze iedere vrijdag met de Batavus thuis opgehaald. Maar pas vanaf 26 maart 1956 hadden ze echt verkering.


Kamperen….

Arnold ging al vroeg ieder weekend kamperen in Scheveningen op camping ‘Ockenburg’. De camping bestond uit een jongens- en een meisjesveld. Op zekere dag ging Cisca en vriendin Dorien ook mee naar Ockenburg om te kamperen in een tentje wat ze zelf van oude lakens genaaid hadden. Arnold sliep samen met een kameraad op het jongensterrein ieder in een eigen legershelter. Midden in de nacht brak er een wolkbreuk uit en Cisca en Dorien stonden hulpeloos en drijfnat bij de tent van Arnold. De andere dag filmde het Polygoon filmjournaal de ravage op Ockenburg. De twee tortelduifjes waren als de dood zo bang dat hun ouders deze beelden in de Cineac bioscoop zouden zien. Sinds die tijd kampeert het diamanten paar nog steeds erg regelmatig. Altijd trekken ze er half april met de caravan op uit om in de bergen van de Alpen langere tijd te gaan kamperen. In het hoogseizoen zijn ze thuis, maar in september bezoeken ze ieder jaar een andere provincie. Kamperen zit hen in het bloed.


Een gelukkig gezin

De vader van Arnold kwam als meubelmaker vanuit Rotterdam mee naar de nieuwe meubelfabriek van Wensink en kreeg zodoende een prachtig huis in Etten-Leur. Cisca en Arnold volgden al snel in hun voetsporen. Ze kregen twee kinderen: Ivonne en Arnold, en 3 kleinkinderen. In de opvoeding waren Arnold en Cisca waren de ouders altijd consequent: ja was ja en nee was nee. Dat hun huwelijk zo lang en mooi stand gehouden heeft ligt volgens het bruidspaar aan het feit dat ze allebei dezelfde interesses hebben (kamperen en dansen) en in het feit dat ze allebei goed kunnen geven en nemen. In verband met Corona wordt de diamanten bruiloft eenvoudig gevierd. Wel was het een bijzondere verrassing dat Burgemeester Miranda de Vries een mooie videoboodschap stuurde.