Mevr. van Eekelen, 90 jaar. Samen breien met haar vrijwilliger.
Mevr. van Eekelen, 90 jaar. Samen breien met haar vrijwilliger. FOTO BETSIE NETTEN

Present in Vriendschap: het licht van samen ontmoeten

ETTEN-LEUR - Fijne momenten zitten in de kleine dingen en daar hoef je soms maar weinig voor te doen. Iedereen weet dat een luisterend oor en een kopje koffie voldoende kunnen zijn om de dag weer kleur te geven. Bij Present in Vriendschap, het burgerinitiatief voor eenzaamheid in Etten-Leur, weten ze daar alles van.


Ondanks de corona tijd en alle beperkingen komen er toch steeds weer nieuwe mensen bij. Mensen die bezocht willen worden, of vrijwilligers die graag een steentje bij willen dragen. Het maken van een goede match tussen die twee, staat voorop, want dat het moet klikken tussen twee mensen is wel belangrijk.


Kennismaken met elkaar
In de afgelopen jaren leggen we ons er ook meer op toe om onderling mensen te laten kennismaken met elkaar. Want als je eenzaam bent, kan je ook met een andere persoon die zich zo voelt, het fijn hebben. Niet altijd hoeven dat perse vrijwilligers te zijn.

Soms gebeurt het, dat je oude vrienden, die je nog kende van een kaartclub of een wandelclub toch een beetje uit het oog bent verloren. Misschien heb je zelf dingen meegemaakt, waardoor je een tijdje stilstond en meer aan huis was gebonden, misschien ben je verhuisd uit je oude omgeving.


'We doen veel om mensen elkaar te laten ontmoeten'


Zo komen er bij de kennismakingsgesprekken bij Present in Vriendschap vaak verhalen naar voren over die bekenden van eerder. Wat leuk is het dan, om die bekenden weer met elkaar in contact te brengen. Wanneer je dan ook nog een beetje in elkaars buurt woont is het heel gemakkelijk om de draad weer op te pakken.

Voor een kennismakingsgesprek wordt dan ook veel tijd genomen, want verhalen mogen verteld worden. Juist daardoor lukt het steeds vaker, om de juiste vrijwilliger te vinden.


Match-gesprek
Als ‘koppelaarster’ tussen deze twee mensen sta je soms verbaasd, over het vervolg van deze contacten. In zo’n eerste match-gesprek merk je dat meteen. Zo ook laatst bij onze oudste dame, 93 jaar, die kennismaakte met een nieuwe vrijwilligster van 81 jaar. Al vrij snel kwamen ze er achter, dat ze allebei in de Achterhoek gewoond hadden en allerlei mensen kenden. Hoe leuk zijn die gesprekken dan. Over oude boerderijen, winkeltjes, mensen, bijzondere plekjes, er was veel om over te spreken. Dan kom je echt bij elkaar thuis.

Maar er zijn ook andere invalshoeken. Ik denk aan twee dames die allebei in het onderwijs hebben gezeten. Zulke dingen kunnen meteen een echte band scheppen.


Hobby's
Het delen van hobby’s, samen kaarten maken, fietsen, een spelletje scrabble doen zijn natuurlijk ook heel gezellig. Of eens bij je vrijwilliger gaan lunchen. Er valt veel te bedenken in zo’n eenvoudige vriendschap.

Niet voor niets is de naam van dit initiatief: ‘Present in Vriendschap’

We doen er dan ook veel aan, om mensen elkaar te laten ontmoeten.


Informatie
Heeft u ook zin en tijd, om deel te nemen, of heeft u behoefte aan wat gezelligheid, laat dan van u horen. Wij maken graag met u kennis en onder het genot van een kopje koffie luisteren we naar uw verhaal. Kijk ook eens op onze site: www.presentinvriendschap.nl
Present in Vriendschap:
tel: 06-19393973, e-mail:
presentinvriendschap@gmail.com.[n]