Marian en Martijn in de Fittuin bij de Kloostergaard.
Marian en Martijn in de Fittuin bij de Kloostergaard. Foto: Carole Delrue

Buurtsportcoaches wijzen de beweegweg

ETTEN-LEUR – Hoe zorgen we ervoor dat we in balans blijven? Bewegen is een van de antwoorden op deze vraag. Samen of individueel, juist nu. Mogelijkheden om te bewegen? Wij spraken Marian Roest en Martijn Hentzen van Buurtsportcoach Etten-Leur. Ze delen hun kennis graag met de inwoners van Etten-Leur, jong en oud. En laten het niet alleen bij ideeën.

DOOR LEN POPPELAARS



"Het is bewezen dat door te bewegen je zo fit mogelijk blijft. Bewegen zorgt ervoor dat je jezelf lekker voelt, mentaal en fysiek fit”, benoemt Marian het grootste voordeel van bewegen. Ook in deze tijd waarin ons mentaal welbevinden soms onder druk staat en de zoektocht naar balans groot is.
We zitten momenteel veel en bewegen weinig. Menigeen wil wel ‘wat doen', maar weet niet goed waar of hoe. En dat geldt niet alleen nu!

Bewegen in Etten-Leur

"Etten-Leur is sportminded, velen weten de weg te vinden naar een van de sportverenigingen of sportscholen”, aldus Martijn. Met de huidige situatie loopt het voor velen behoorlijk anders. "Iedereen is alles aan het doen, om voor iedereen open te kunnen. De binding met de leden behouden is belangrijk”. En dan zijn er natuurlijk ook inwoners welke de mogelijkheden nog niet kennen. Tijd voor meer aandacht voor "Bewegen in Etten-Leur”.

Op zoek
Wat als je graag wilt bewegen of sporten, maar de weg naar de mogelijkheden in Etten-Leur nog zoekt? Een telefoontje of mailtje naar Martijn of Marian is een goede eerste stap naar inspiratie of een eerste kennismaking. Uitgangspunt is te kijken naar wat wel kan. Iedereen kan aankloppen. Jong en oud, ongeacht een mogelijke beperking of willekeurig met welk achterliggend doel. De buurtsportcoaches organiseren zelf activiteiten of verwijzen door. De wereld van sport en bewegen in Etten-Leur? Buurtsportcoach Etten-Leur is een verbinder tussen activiteiten, Martijn en Marian weten waar je moet zijn.

Fittuin Kloostergaard
De Fittuin bij de Kloostergaard, met onder andere een fitroute, is een van deze activiteiten. Vanaf eind maart hopen zij wekelijks weer met een groep enthousiaste mensen te bewegen in de buitenlucht. Deze activiteit wordt gekenmerkt door het woord samen, de onderlinge sociale contacten en het bewegen. "Je motiveert elkaar als je in een groep beweegt. Maakt een commitment met elkaar. Je weet dat je elkaar een week later weer treft”. Voor degene die graag wilt komen, maar hier nog moeite mee heeft: "Er wordt graag mee nagedacht. Niemand voelt zich alleen in de groep. Zelfs meedenken over het vervoer is mogelijk”. Deze Fittuin is ook zelfstandig te bezoeken!

Wandelen

Een ommetje maken? "Inmiddels zijn ook diverse wandelclubjes weer opgestart”, vertelt Marian enthousiast. Vrijwilligers zetten zich als beweegmaatje in voor mensen met bijvoorbeeld alzheimer, cognitieve of lichamelijke problemen. Vrijwilliger worden kan iedereen! En dat kan zelfs dichtbij huis. Wandelen met bijvoorbeeld een eenzame buurman, maakt bewegen leuk voor jezelf en voor een ander.

Tips om thuis te bewegen

Bewegen in je eigen woonkamer? Zoek op YouTube en je treft tal van ideeën. Of download de app ‘Ommetje' voor suggesties en kennis. Google ‘fit op de vierkante meter Avoord' en download het fitboekje vol tips. Of vraag dit boekje aan Buurtsportcoach Etten-Leur.[n]


Contact opnemen kan met Marian Roest via m.roest@avoord.nl of 06-51413389 of met Martijn Hentzen via m.hentzen@ssnb.nl 06-36384267.