Gevonden poststukken/wandkleed/familiewapens.
Gevonden poststukken/wandkleed/familiewapens. FOTO FRANK HULTERMANS

Historisch erfgoed terug op de Korte Leur

ETTEN-LEUR - Sind kort is de verzameling 'oud Leur' met uniek materiaal aangevuld. Het betreft tientallen poststukken die ooit in handen zijn geweest van de invloedrijkste inwoner die Etten-Leur heeft gehad; Dhr. Sybrand Heerma van Voss.

De poststukken zijn vrijwel allemaal uit de 19e eeuw.

De oudste is van het jaar 1869, het jaar dat de suikerfabriek op Zwartenberg in bedrijf ging. Sybrand werd hier directeur en gaf decennialang leiding binnen het bedrijf.


Afzenders

De poststukken bevatten afzenders uit familiaire kring zoals van zijn zoon Ulbo Jetze, zijn zus, neefjes en van zijn zwager baron Johan Rabo van Keppel.

Daarnaast van bekende namen uit de suikerindustrie zoals die van Dhr.Lebret, of wat te denken van de in 1853 te Lange Leur geboren Willem Dolk die later zijn eigen advocatenpraktijk had in Den Haag en het schopte tot lid van de Tweede Kamer.


Vondst

Maar in de vondst zit bijvoorbeeld ook zijn wijnrekening over het jaar 1893, de mededeling dat één van zijn paarden 'lastig is', de beste wensen voor 1901, de aankoop van munitie voor zijn jachtwapens, gelukwensen bij de geboorte van een zoontje en een briefkaart uit Nederlands-Indië van een neef die een artikel meestuurt over de onthulling van het standbeeld (Adriaan van Bergen) dat ook daar in 1904 de pers haalde!

Aandoenlijk is de smeekbede van een dienaar aan wie hij nog 6 gulden verschuldigd was. Schuldig was hij ook aan het niet tijdig terugsturen van de zwepen die had geleend van de firma Kamerling zadelmaker der Koninklijke Militaire Academie te Breda, evenals Mevrouw Lesturgeon (zijn tweede vrouw) schuldig was aan het niet op tijd terugsturen van haar geleende kleurstalen van een meubelmaker.

Klap op de vuurpijl is het memorandum van een openstaande rekening van 5276,51 gulden, een immens bedrag voor die tijd!


Foto en tekening

Naast de poststukken vond ik bij een antiquair in Den Haag een foto en tekening uit 1930 die eigendom waren van zijn dochter Jacoba Joanna. De tekening bevat drie familiewapens; die van de families Heerma van Voss, van der Poest Clement en Lesturgeon. Verwijzend naar zijn eigen familie en die van zijn twee vrouwen. Op de foto is het prachtige wandkleed te zien dat deze drie wapens bevat. Het kleed is in 1999 door familieleden/nakomelingen geschonken aan het streekmuseum op het Paulushofje.


Terug op de Leur

Al bij al een mooi gegeven dat dit materiaal na vele jaren weer terug is op de Leur!

Terug in dezelfde straat daar waar in 1934 Dhr. Sybrand Heerma van Voss zijn laatste adem uitblies.


Informatie

Mensen die geïnteresseerd zijn in het leven van Dhr. Sybrand Heerma van Voss en willen weten wat hij voor het dorp heeft betekend, wordt aangeraden om de (gratis) boeken te downloaden op www.heermavanvoss.nl. Deze digitale boeken bevatten een schat aan informatie en geven een goed beeld van ons dorp van weleer.[n]

idem