Afbeelding
Foto: Egon Zitter

Moeierboom is zesde mooiste boom van Europa

ETTEN-LEUR – Geen eerste plek in de verkiezing European Tree of the Year, maar wel een prachtige zesde plaats. De 345 jaar oude linde op de Markt in Etten-Leur sleepte maar liefst 34.244 stemmen in de wacht. Dat is een recordaantal stemmen uitgebracht op een Nederlandse boom.

DOOR MONIQUE JANSEN


De Millennium Steeneik van Lecina mag een jaar lang de titel European Tree of the Year dragen. De Spaanse boom behaalde een recordaantal van 104.264 stemmen. De Italiaanse Curinga Plataan werd tweede en de Russische Oude Oosterse Plataan derde. Aan de Europese boomverkiezing, die voor het elfde jaar werd gehouden en jaarlijks georganiseerd wordt door de Environmental Partnership Association, deden 14 landen mee.


Etten-Leur op de kaart
“Nooit eerder was de strijd zo hevig, nooit eerder deed Nederland het zo goed”, zegt Pierre van Damme, namens het Etten-Leurse campagneteam. “Er waren vijf landen die nog meer stemmen wisten te behalen. Maar we zijn toch supertrots. Etten-Leur staat met de Moeierboom op de kaart.”


Ambassadeurs
De hele maand februari voerden Etten-Leur en SBNL Natuurfonds campagne om de eeuwenoude dorpslinde en het belang van bomen in het algemeen onder de aandacht te brengen. Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns, tv-presentatrice Quinty Trustfull (RTL Koffietijd) en influencer Sylvana IJsselmuiden waren ambassadeurs voor de Moeierboom. "TV, radio, social media, vakbladen, dagbladen en huis-aan-huisbladen werden volop benut. Er werd geflyerd, overal in Etten-Leur hingen affiches, er was snelwegreclame boven de A16 en A58, er werden filmpjes en TikToks gemaakt, er werd gezongen en gedanst bij de boom. Alles om op te vallen en aan te tonen waar de Moeierboom voor staat: een plek van ontmoeting en verbinding voor jong en oud in het hart van Etten-Leur. Binnenkort zal bij de Moeierboom een plaquette met informatie over de dorpslinde worden geplaatst”, aldus Van Damme. Inmiddels zijn afstammelingen van de Moeierboom als stek te bestellen en verkrijgbaar vanaf volgend jaar. "We zijn trots op ons stekkie. Met elkaar hebben we gezorgd voor een stukje tree magic en dat willen we vasthouden.”[n]