Extra woonunits aan Liesbosweg voor arbeidsmigranten

ETTEN-LEUR – Een tuinbouwbedrijf met locaties aan de Liesbosweg en de Teerlingstraat in Etten-Leur mag meer arbeidsmigranten huisvesten. Het gemeentebestuur maakt dit mogelijk met een wijziging in het bestemmingsplan.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het gaat om het bedrijf van de familie Van Meer dat zich richt op de teelt van zacht fruit in de grond, in stellingen en in de kassen. De ondernemers hebben extra huisvesting nodig voor de medewerkers door de groei van het bedrijf en de noodzaak om mensen vanwege de coronamaatregelen meer ruimte te bieden. De familie Van Meer heeft de gemeente daarom verzocht twintig extra huisvestingsvoorzieningen te mogen bouwen aan de Liesbosweg 380 en de Teerlingstraat 20. Om dit mogelijk te maken, dient de gemeente de bouwvlakken te vergroten. Aan de Liesbosweg 380 wil men het agrarisch bouwvlak vergroten van 1 naar bijna 2 hectare. Op deze manier zijn vier extra woonunits mogelijk, naast de 2 bestaande units. Het aantal bewoners neemt dan toe van 134 naar maximaal 249 personen.


Snelle plaatsing

Aan de Teerlingstraat komen geen extra units. Hier vraagt men om het bouwvlak te vergroten van 2,5 naar 2,7 hectare. Vorig jaar is op deze locatie al een woonunits geplaatst op grond van tijdelijke coronamaatregelen. De vergroting zorgt ervoor dat deze unit binnen het bouwvlak komt te liggen. Op deze plek komen geen extra woonunits. Het aantal medewerkers dat mag worden gehuisvest aan de Teerlingstraat bedraagt 92. De Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen (AAB) heeft gekeken naar de vergroting van het bouwoppervlak. Die concludeert dat uitbreiding noodzakelijk is op basis van de benodigde arbeidsbehoefte. Het bedrijf wil de woonunits in april plaatsen. Formeel kan dat niet, omdat de vergunning niet voor juni kan worden verleend. Het gemeentebestuur wil plaatsing voor juni toestaan als er geen zienswijzen binnenkomen. De uiteindelijke vergunning maakt de extra woonunits voor een periode van vijf jaar mogelijk.[n]