Lindsay van Zundert in opperste concentratie
Lindsay van Zundert in opperste concentratie Foto: Piet van Es

Lindsay van Zundert zorgt voor Nederlands WK-succes

ETTEN-LEUR - Lindsay van Zundert (16) heeft voor een unieke prestatie gezorgd in de finale van het WK kunstrijden in Zweden. Ze mocht het spits afbijten in een senioren deelnemersveld met de 24 beste rijdsters ter wereld en deed dat bijzonder gracieus en foutloos. Daarmee behaalde ze een mooie score en personal best van 174,5 punten. Dat was al lange tijd niet door een Nederlandse gepresteerd, en eindigde ze daarnaast ook nog eens knap bij de beste 16 van de wereld.

Van tevoren was het schaatstalent uit Etten-Leur al erg zeker van haar zaak en vertelde ze haar moeder telefonisch dat ze wel even wat ging neerzetten. En ze hield woord.


Heel goed gedaan

Toch durfde ze het niet aan om veel risico te nemen.

De zogeheten ‘triple’ sprong, die ze tijdens training veel heeft geoefend, liet ze toch nog uit haar uitvoering. In overleg met haar coach Jorik Hendrikx, wiens zusje Loena het ook erg goed deed op dit toernooi, speelde van Zundert op safe.

Hendrikx: “Lindsay is heel stabiel en kan dit goed aan. Maar teveel risico is nu geen goede strategie hier bij haar debuut. Ze heeft het heel goed gedaan!”
Zelf was Lindsay er heel relaxt onder na haar optreden. “Gek genoeg voelde ik totaal geen kriebels of zenuwen. Dat heb ik normaal wel, dus ik schrok eigenlijk een beetje van mezelf. Toen besloot ik het gewoon te gaan doen. En dat pakte goed uit, dat voelde ik al meteen toen ik klaar was!”


Olympische Spelen
De vraag die zich meteen aandringt na dit fenomenale WK debuut is of er een Olympische deelname al in 2022 in zit?

Volgens de regels van de internationale schaatsunie ISU heeft Nederland in principe het recht om iemand af te vaardigen bij dit WK resultaat. Echter liggen de kwalificatieregels bij het Nederlandse NOC*NSF nog iets scherper. Ook voor in het geval er meerdere gegadigden zijn.

Een twaalfde plek op een WK is dan de eis, of op twee toernooien een puntentotaal van boven de 185 punten. Op dit moment is van Zundert echter de enige Nederlandse kandidaat die hiervoor in aanmerking komt, dus wellicht dat er alsnog een Olympische ‘wildcard’ voor Lindsay beschikbaar kan komen.[n]

Lindsay van Zundert stralend op het ijs.