Afbeelding
Foto: OLIVIER VAN DET

Zorgen APB over uitgaven gemeente richting scouting

ETTEN-LEUR - Het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) maakt zich zorgen over de jaarlijkse grote uitgaven richting de drie scoutingverenigingen in Etten-Leur. De gemeente is al enkele jaren in gesprek met deze organisaties over mogelijke zaken om te kunnen bezuinigen.


DOOR MONIQUE JANSEN


Zo zijn de clubgebouwen erg verouderd, waar ze bijvoorbeeld veel energie verbruiken. De gemeente en de scouting praten al enkele jaren over verduurzaming, maar tot toe lijken deze gesprekken weinig te hebben opgeleverd. Burgerlid Fer van Bergen van het APB wijst erop dat de drie scoutingvereniging meer geld lijken te krijgen dan andere clubs in de gemeente: “De uitgaven en kosten zouden in lijn moeten worden gebracht met de uitgaven en subsidies die de overige verenigingen in Etten-Leur ontvangen ten behoeve van het organiseren activiteiten voor de jeugd.”


Eigen identiteit behouden

Van Bergen heeft de sociale jaarverslagen van de drie scoutingverenigingen uitgeplozen. Volgens hem blijkt daaruit dat scoutingverenigingen Lambertus, Paulus en Tarcisius vooral hun eigen identiteit, oorsprong en achtergrond willen behouden. Daardoor zouden bezuinigingen door het reduceren van gebouwen of het verduurzamen van gebouwen lastig zijn.

Het APB wil van het college weten hoeveel gesprekken er al hebben plaatsgevonden tussen de gemeente en de scoutingverenigingen. Ook vraagt Van Bergen zich af welke resultaten deze overleggen hebben opgegeven en wat de gemeente totaal kwijt is aan kosten voor de drie scoutingclubs en wat de verwachtingen zijn van de totale uitgaven per jaar na 2023.[n]