Mama Sara Obama en Corry Musters van BAJA.
Mama Sara Obama en Corry Musters van BAJA. Foto: BAJA

Ook Etten-Leur rouwt om verlies Mama Sara Obama

ETTEN-LEUR - Afgelopen maandag 29 maart is Dr. Mama Sara Obama, de stiefoma van de voormalig president van Amerika: Barack Obama, overleden op 99-jarige leeftijd. Mama Sara, een sterke vrouw die in Alego Kogelo woonde en daar op dinsdag 30 maart is begraven.


Als Etten-Leurse Stichting BAJA hebben we haar meerdere malen bezocht. De allereerste keer was in 2008 toen ik met Jetty Hoefnagels, voormalig wijkzuster en Baja bestuurslid en een groep docenten van het Kellebeek College uit Roosendaal (nu Curio) en het Keniaanse bestuur van BAJA, op visite bij haar was. Daar spraken we over foto’s die gemaakt werden van haar met ons allen. Ze vroeg ons daarvoor te betalen aan haar stichting die zij opgezet had voor weeskinderen in het gebied rondom Alego Kogelo in Siaya. (Keniaanse provincie).


School bouwen

Toen ik daarop vertelde dat we dat niet deden omdat we van het geld dat ik daarvoor kreeg (de foto was een verzoek en uitdaging) zouden gebruiken om scholen in Kenia te bouwen, vroeg ze onmiddellijk of we voor haar ook een school konden bouwen. Tuurlijk zeg je dan ‘Ja’, al is het alleen maar voor de reclame voor BAJA in Kenia. Onder voorwaarden dat mama Sara zelf de school zou openen. Het moest een ECD, een kleuterschool worden, want die had de basisschool, vlakbij haar huis en genoemd naar haar beroemde kleinzoon Barack Obama, nog niet. De kleuters zaten buiten op de grond onder een boom of als het regende in een vervallen klaslokaal op de zandvloer.


Bouwplannen

In het volgende bezoek in 2009 hebben we de bouwplannen besproken. In dit jaar, toen we ons deel van het geld in Nederland grotendeels via acties en donaties bij elkaar hadden ook met behulp van de Wilde Ganzen, zijn ze begonnen met de bouw van deze kleuterschool. De bevolking moest ook hun bijdrage bij elkaar hebben. Dat is ca 10% van de totale som die nodig is en man-/ vrouwkracht bij het bouwen. In ons bezoek in dat jaar hadden we een schop mee, die Mama Sara zou gaan gebruiken om de grond te breken. Iedere keer als we op bezoek gingen had Mama Sara als verrassing een grote mand met wilde mango’s klaar staan, die we mee mochten nemen naar het weeshuis/Babyhome in Rangala, waar wij in het guesthouse logeerden.


Opening in 2010

In het begin was ze erg wantrouwend omdat al meerdere mensen beloofd hadden om iets voor haar en haar stichting te doen. Alleen wij, als BAJA Kenia en Nederland deden het daadwerkelijk! De opening in 2010 was heel leuk. Mama Sara, zwaar beveiligd door Amerikaanse politie, reed zonder beveiliging mee met onze auto naar de nieuwe kleuterschool. Ik moest beloven dat ik de hele dag op haar zou passen, in haar buurt moest zijn en haar de arm moest geven bij het lopen.


Meedansen

Dat was natuurlijk een hele eer, waaraan ik graag gehoor gaf. Enkele studenten van het Kellebeek College en 2 leerkrachten van Basisschool de Neerhof in Zevenbergen, waren mee voor de opening. (De Neerhof had een grote sponsorloop gedaan voor de bouw van deze kleuterschool). Bij zo’n opening zitten alle honderden Keniaanse kinderen van de Barack Obama Basisschool op de grond en maken muziek en dansen en dansen en dansen. Ook wij dansten mee, zelfs ook Mama Sara Obama danste mee. Dan begonnen de toespraken. Ook ik mocht een toespraak houden. In het LUO. Fonetisch opgeschreven door één van onze Keniaanse bestuursleden. Ik wist niet wat ik in het LUO zei, maar iedereen juichte als ik wat gezegd had. Dat was lachen! Ook Mama Sara hield voor de kinderen een motiverende speech om toch maar vooral te studeren als je kunt en dan een baan te krijgen, zodat zij hun familie kunnen onderhouden.

Keuken in Alego Kogelo

In november 2019 heeft BAJA ook nog een keuken bij de Basisschool in Alego Kogelo geopend. Haar dochter nam toen de honneurs waar voor mama Sara die toen al erg zwak geworden was. Met deze dochter heb ik nog met regelmaat contact en haar gecondoleerd met het verlies van haar moeder. Mama Sara heeft veel kunnen betekenen voor Kenia. Ze maakte gebruik van haar bekendheid als tweede oma van haar bekende kleinzoon Barack Obama.


'Sterke vrouw voor Kenia'


Begraven

Op dinsdag 30 maart is ze begraven in Alego Kogelo naast het graf van haar echtgenoot en haar (stief)zoon, de vader van Barack Obama. De ex-president Kenyata heeft een toespraak uitgezonden waarin hij haar roemde als sterke vrouw die veel voor Kenia gedaan heef. Het dorp Alego Kogeleo en de plaats waar zij met haar dochter woonde blijft een toeristische plaats, zodat deze vrouw niet vergeten wordt.[n]