De punaiserotonde is een opvallend fenomeen.
De punaiserotonde is een opvallend fenomeen. Foto: Monique Jansen

Punaiserotonde heeft vooral waarschuwende functie

ETTEN-LEUR - De punaiserotonde aan de Concordialaan in Etten-Leur heeft vooral een waarschuwende functie. "Het is een maatregel om de snelheid af te remmen en om aandacht te vragen voor de straat van rechts", benadrukt wethouder Kees van Aert. In de straat mag maximaal dertig kilometer per uur worden gereden.


DOOR MONIQUE JANSEN


Bewoners aan de Concordialaan tussen de Deken Koopmanslaan en de Sportparkstraat vroegen eerder al om snelheidsbeperkende maatregelen. Daarbij is ook naar de mogelijkheden gekeken voor bloembakken of drempels. Bloembakken waren niet mogelijk door de aanwezigheid van woningen en parkeerplaatsen langs de rijbaan. Ook liggen er al meerdere drempels aan de Concordialaan. "Je kunt niet de hele straat volleggen. Drempels kosten veel geld en zorgen ook voor trillingen", legt Van Aert uit. De gemeente stelde daarom aan de bewoners voor om een punaiserotonde op het kruispunt met de Moeskes aan te leggen. De omwonenden zagen dit wel zitten.


Verbaasde reacties

De punaiserotonde zorgde na aanleg voor verbaasde reacties. Veel Etten-Leurenaren vroegen zich af wat de functie was van de cirkel aan de Concordialaan. Het CDA en de VVD stelde zelfs raadsvragen over deze 'vreemde verkeersmaatregel'. De partijen wilden ook weten of de gemeente van plan is nog meer punaiserotondes aan te leggen. Dat is volgens Van Aert niet het geval. Voorlopig blijft het bij één punaiserotonde. "Wel gaan we meten of deze maatregel effect heeft", kondigt Van Aert aan. De wethouder vindt het niet vreemd dat niet alle bewoners op de hoogte waren van de aanleg: "We hebben de directe omgeving geïnformeerd, maar je kunt nooit iedereen bereiken."[n]