Afbeelding
Foto: Len Poppelaars

Dennis traint voor de
marathon

ETTEN-LEUR - Sinds januari dit jaar wonen de 30-jarige Dennis de Freytas en zijn vriendin in Etten-Leur. Geen toevallige keuze voor deze gepassioneerde hardloper. Als hij zijn voordeur uitstapt en de straat uit loopt, lonkt om de hoek de weg naar het buitengebied. Een aantrekkelijk gebied om te trainen. Pas een jaar of zes geleden begon hij tijdens de revalidatie van een basketbalblessure met hardlopen.

DOOR LEN POPPELAARS


Vandaag de dag is het wegzetten van een goede geregistreerde tijd op de marathon (42,195 km) zijn grootste drijfveer. Het is mooi lopen in het buitengebied van Etten-Leur, Dennis kan er letterlijk alle richtingen op. Trainen? Een dagelijkse bezigheid. Vanuit zijn woonplaats Etten-Leur of met zijn loopmaatjes van de Lopers Company in Tilburg. En zelfs in de Achterhoek, waar hij als multimedia designer werkt.


Omgeving

Tijdens het lopen is Dennis zich vaak bewust van de schoonheid van de wereld om hem heen. “Een duurloop is bijvoorbeeld gewoon lekker lopen en je kan puur genieten van je omgeving. Brabant is mooi en rustgevend”. In Brabant loopt hij met name circuits zoals De 5 van Bavel, de Singelloop of de Haagse Beemden Loop. In een vitrinekast liggen zij aan zij talloze medailles, als aandenken van vergelijkbare wedstrijden. Ooit geteld? “Nee, eigenlijk niet”. Wel hoopt hij als kersverse inwoner van Etten-Leur, het exemplaar van de ‘Van Oers Marathon Brabant’ aan de verzameling toe te voegen.


'Brabant is
rustgevend'


Positief blijven

In 2016, tijdens de marathon van Eindhoven liep Dennis mee als haas. Hij liep deze marathon uit, zonder de intentie hem uit te lopen. Dit was een begin en smaakte naar meer. Zijn grote voorbeeld? Basketbal legende Kobe Bryant. Voor Kobe was hard werken een manier van leven. “Als je ergens hard voor werkt, zal het uiteindelijk zijn vruchten afwerpen”. Deze positieve instelling siert ook Dennis. Verschillende keren had hij te maken met blessures en sinds een jaar is hij blessure vrij. “Een blessure is een mentale klap, je ligt weer stil. Je moet positief blijven en er altijd het beste van maken. Tegenslag geeft soms juist extra kracht. Een reden om hard te werken om iets te bereiken en weer terug te komen”. Het afgelopen blessurevrije jaar had Dennis de mogelijkheid optimaal te trainen. Ooit hoopt hij mee te lopen in een internationaal veld. En werkt aan het wegzetten van een persoonlijk record. “Als ik daar minuten vanaf kan snoepen, zijn het alle trainingen waard”.


Mentaal en fysiek

Wat hij er voor moet doen of laten? Het is een bewuste combinatie van trainen, voeding, materiaal, slapen en sportmassages. De factoren mentaal en fysiek, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden bij een marathon. Voor het lopen van de 42,195 kilometer heeft hij zijn trainingsschema als leidraad paraat. “In je hoofd heb je de marathon al tien keer gelopen. Weet je wat je draagt aan kleding en schoenen. Wanneer je eet en drinkt”. Op zondag 11 april liep Dennis tijdens de marathon van Siena (Italië) met een tijd van 2:23.20 een mooi persoonlijk record. Komt u hem tegen in de polders rondom Etten-Leur? Dan weet u met welke drijfveer hij daar loopt.[n]