Afbeelding

Verbouwing Juvenaat gaat van start

ETTEN-LEUR - Deze week wordt begonnen met de (ver)bouw van het voormalig internaatgebouw aan de Edward Poppelaan. De start van omliggende nieuwbouw volgt in de komende maanden. Wederom een mooi prestigieus object voor Etten-Leur. Na de transformatie van het Antoniusgebouw op Etten-Leur Noord gaat het Etten-Leurse bedrijf Nederlandse Bouw Unie (NBU) nu aan de slag met het oude Juvenaat.


Het totale project Het Juvenaat bestaat uit 34 te transformeren appartementen/ woningen en 22 nieuwbouw (middeldure) huurappartementen in de Edward Poppekamer. Daarnaast worden in de Zonnestadkamer twee nieuwbouwcomplexen van in totaal 64 appartementen gerealiseerd bovenop een halfverdiepte parkeerkelder. In beide kamers staat een groene beleving en sociale verbinding centraal. “Een dergelijk karakteristieke plek verdient het om in ere hersteld te worden. De laatste jaren stonden de gebouwen leeg of werden gebruikt voor tijdelijke bewoning. Op de voormalige sportvelden ontstond wildgroei. Wij zien het als bedrijf als een uitdaging om het te behouden gebouw zo mooi en authentiek mogelijk weer tot zijn recht te laten komen.” Aldus Séverine Blok, adjunct-directeur projectontwikkeling van NBU.


Het bestaande internaatgebouw is kenmerkt zich door een verbijzondering van de entree, kaders om de ramen, horizontale geleding, een kroonlijst bij de dakgoot en op de kopse kanten een timpaan. Blok: “Bij het ontwerpen van de nieuwbouw zijn deze kenmerken gebruikt als ingrediënten voor de opbouw van de nieuwe gevels. Zo ontstaat een mix van bestaande bouw en nieuwbouw in één ontwikkeling met een duidelijke onderlinge samenhang.”

Stedenbouwkundig wordt het plan als het ware omgedraaid ten opzichte van de huidige situatie. Nu is het voormalig internaat aan de Edward Poppelaan duidelijk de voorkant, maar in plan Het Juvenaat komt de kapel centraal te liggen. De kapel wordt als het ware opengebroken op de begane grond waardoor deze de spil wordt om bestaand met nieuw aan elkaar te verbinden. Ook krijgen de zijvleugels voordeuren aan de zijde van het bestaande bidlaantje.


Gasloos en duurzaam

Bij transformatie ben je niet gehouden aan alle vereisten van het huidige bouwbesluit die wel gelden voor de nieuwbouw. “Toch hebben wij er bewust voor gekozen om ook in de bestaande bouw ‘van het gas te gaan’. Als NBU vinden wij het belangrijk om ook naar de toekomst te kijken en onze verantwoordelijkheid te nemen, ondanks de extra investeringen. Door te werken met warmtepompen en vloerverwarming kunnen radiatoren achterwege blijven. Alle woningen worden goed geïsoleerd en de bestaande gebouwen worden voorzien van nieuwe kozijnen en beglazing”, vertelt Jack Goorden projectleider van NBU.


Aan de slag!

NBU is een partij van doorpakken: vanaf april wordt het bestaande internaatgebouw gestript, asbest wordt gesaneerd, delen worden gesloopt en de bouwwegen, bodembronnen en nieuwe infrastructuur worden aangelegd. In het tweede kwartaal van 2021 wordt ook begonnen met de bouw van de 2 huurgebouwen en naar verwachting zullen rond de zomer de bodembronnen van de Zonnestadkamer worden geboord. Als alles volgens plan verloopt zullen de getransformeerde en nieuwe woningen vanaf half 2022 kunnen worden bewoond.

Bent u geïnteresseerd om vanaf 2022 uw nieuwe thuis naar Het Juvenaat te verhuizen? Zowel bij de bestaande gebouwen als de nieuwbouw zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Neem een kijkje op www.hetjuvenaat.nl voor meer informatie en voor de contactgegevens van het verkoopteam.[n]