De Van Gogh-kerk en de kosterswoning zijn van historisch belang.
De Van Gogh-kerk en de kosterswoning zijn van historisch belang. Foto: Ria Mol

Verkoop Van Gogh-kerk komt dichterbij

ETTEN-LEUR - Het gemeentebestuur wil de Van Gogh-kerk en de kosterswoning verkopen aan de Van Gogh Sites NV. Dit een organisatie die is opgezet door de provincie Noord-Brabant om gebouwen te kopen en te exploiteren die op historische wijze gelieerd zijn aan het leven en werk van de bekende kunstenaar Vincent van Gogh.


DOOR MONIQUE JANSEN


Van Gogh Sites NV neemt de kerk en de kosterswoning dan op 1 januari 2022 over voor een bedrag van 267.000 euro. De gemeente geeft daarnaast een eenmalig bedrag mee van 350.000 euro voor het onderhoud aan de kerk. Daarmee kan onder meer het dak worden aangepast. Ook ontkomt de gemeente niet aan een jaarlijkse subsidie van 36.000 euro per jaar. De gemeenteraad had de wens om de gebouwen kostenneutraal te verkopen, maar dat zit er niet in. Deze verkoop is volgens wethouder Frank Vrolijk het hoogst haalbare: "Zo besparen we jaarlijks 78.000 euro. Ook beschermen we zo onze Van Gogh-monumenten in Etten-Leur en blijven ze voor iedereen toegankelijk."


Atelier Vincent van Gogh

De Van Gogh Kerk in Etten-Leur is één van de vijf officiële Van Gogh Monumenten in Etten-Leur. In de kerk staat een permanente tentoonstelling over het leven van Vincents periode in Etten. De familie Van Gogh woonde hier zeven jaar. Op 28-jarige leeftijd werkte Vincent van Gogh in 1881 vanuit zijn eerste atelier. Hier registreerde hij zich officieel als kunstenaar. Dit verhaal wordt verteld in de kerk. De kosterswoning is in gebruik als museumshop en toeristisch informatiepunt.


Glazen uitbouw

Er bestaan ook plannen met de Van Gogh Kerk. Zo wil men een glazen uitbouw plaatsen om de kerk nog meer cachet te geven. De gemeente staat hier voor open. Wethouder Vrolijk hoopt dat de gemeenteraad instemt met de verkoop van de kerk. Op dit moment gaat het de gemeente financieel niet voor de wind, waardoor kostenbesparingen welkom zijn. Met de verkoop van de kerk en de kosterswoning, kan het cultureel erfgoed de komende 25 jaar worden geëxploiteerd en onderhouden tegen aanzienlijk lagere kosten.


Raadsvergaderingen

Het gemeentebestuur heeft met Van Gogh Sites NV afgesproken dat men de kerk nog tot 1 januari 2023 mag gebruiken voor raadsvergaderingen en bijzondere evenementen, zoals een burgemeestersbenoeming en bijzondere jubilea. Daardoor kan de gemeente tijdig op zoek naar een nieuwe locatie voor de raadsvergaderingen.[n]