Anti-speculatiebeding op starterswoningen

ETTEN-LEUR - Op de 21 starterswoningen in de nieuwbouwwijk Kloostervelden komt een anti-speculatiebeding. "Dat houdt in dat de eigenaren bij een snelle verkoop van hun woning een deel van de meeropbrengst terug betalen aan de gemeente en de ontwikkelaar", legt wethouder Ger de Weert uit.


DOOR MONIQUE JANSEN


De woningen worden verkocht in de prijscategorie tussen de 220.000 en 270.000 euro. Dat is een prijs waarvoor je in Etten-Leur tegenwoordig niet snel meer een woning vindt. De gemeente kiest er bewust voor om een anti-speculatiebeding op te nemen bij de verkoop. "Op deze manier schrik je speculeerders af die de woning kopen en dan snel weer verkopen. Deze woningen zijn voor jonge mensen die daar langer kunnen wonen", vindt De Weert. Het anti-speculatiebeding geldt voor een periode van twaalf jaar. Hoe sneller de eigenaren besluiten om hun woning te verkopen, hoe meer ze van de opbrengst moeten delen met de projectontwikkelaar en de gemeente. In totaal neemt het beding twaalf jaar in beslag. Pas na zeven jaar is de regeling helemaal afgebouwd.


Houtproductiebos

Kloostervelden wordt gerealiseerd op de plek van het voormalige houtproductiebos van Etten-Leur. In totaal komen er drie velden met woningen. Men bouwt zowel grondgebonden huizen als appartementen. Het gehele woningbouwplan bevat 25 rij- en hoekwoningen, 44 sociale huurappartementen, 44 koopappartementen en 29 vrijstaande en twee-onder-één-kappers. Ontwikkelaar Maas-Jacobs realiseert alle woningen.[n]