Afbeelding
Foto: Shutterstock

Lachgasverbod op twintig plekken in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het gemeentebestuur heeft op twintig plekken in Etten-Leur een verbod ingesteld op het gebruik van lachgas. Het gaat om openbare plekken en publieke gebouwen waar doorgaans veel jongeren bij elkaar klitten.


DOOR MONIQUE JANSEN


Een aantal locaties die vallen onder het verbod zijn het Cruyffcourt en het parkeerterrein aan de Hobodreef, het multicourt aan de Korte Brugstraat, alle parken, de Geerkade en het parkeerterrein van de Jumbo, het Trivium (inclusief parkeerplaats en parkeerrotonde), de skatebaan in het Brabantpark en het Burchtplein. Het lachgasverbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).


Roes van paar minuten

Vooralsnog komen er geen specifieke handhavingsacties. Wel letten de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in hun dagelijkse werkzaamheden op het gebruik van lachgas. Jongeren gebruiken lachgas om high te worden. Dat doen ze door het gas in te ademen uit een ballon via een slagroomspuit. Daardoor ontstaat een roes van een paar minuten. Gebruikers kunnen zich korte tijd heel erg fijn voelen en krijgen lachbuien. Ook kunnen ze gaan hallucineren en last krijgen van angstige gevoelens. De GGD waarschuwt voor het gebruik van lachgas. Gebruik is niet zonder gevaar. Er bestaan risico's op zuurstoftekort, bevriezing van de longen, gehoorschade, slechte concentratie, impotentie, onvruchtbaarheid en zenuwschade. Jongeren laten hun gebruikte slagroompatronen vaak achter in de openbare ruimte. Hierdoor kunnen politie, boa's en jongerenwerkers wel zien op welke plekken lachgas wordt geïnhaleerd. Lachgas staat bekend als een kleurloos gas dat zoet ruikt.[n]