De gezamenlijke stoepkrijttekening op het Kompas.
De gezamenlijke stoepkrijttekening op het Kompas. Foto: Martijn Bastiaansen

ETTEN-LEUR - Het was even puzzelen voor de meeste leerkrachten hoe ze dit jaar de Koningsspelen binnen de richtlijnen konden laten plaatsvinden. Lenneke Derks van basisschool ’t Kompas noemde het dat de spelen ‘Kroona-proof’ moesten worden.


DOOR KRIJN TEN HOVE

“En dat is gelukt”, geeft ze aan. “In plaats van met zijn allen hossen op een Cruyffcourt hebben we ervoor gekozen om met de samenwerkende verenigingen nu veel digitaal te doen."

'Veel digitaal doen in plaats van hossen'

Instructievideo's

"Een dagdeel hebben leerlingen via instructievideo’s in de klas lessen gehad in kickboksen of judo. We hadden van 10 verschillende sporten een instructiefilmpje gekregen dus de klassen konden zelf kiezen. Zo konden ze in hun eigen bubbel blijven. Het andere dagdeel ging men naar buiten in het park om spelletjes te spelen. Tussendoor werd er op en rond het schoolplein nog gewerkt aan de grootste stoepkrijttekening. Dit in samenwerking met de scholen Het Klankhof en Het Carillon.” Na afloop gaf Derks aan op een geslaagde dag terug te kunnen kijken.

Sport- en speldag

Grootste gemis bij de Koningsspelen is toch wel de afwezigheid en ondersteuning van ouders, die in verband met de richtlijnen er niet bij aanwezig mogen zijn. Dat ervaren ze ook zo op basisschool De Pontus. Gymdocent Leana Reijers heeft samen met haar collega’s dan ook goed nagedacht over de organisatie. “De groepen 1 & 2 blijven in de klas en gaan oud-Hollandse spelletjes doen en met elkaar picknicken. De overige groepen zijn op de velden van Unitas en Achilles een sport en speeldag aan het doen. Met atletiek, voetbal, trefbal en slagbal. Voor dit soort activiteiten hebben we normaal hulpouders maar dat gaat nu helaas niet dus vergt dit extra inzet van de groepsleerkrachten. Maar daar hebben ze zin in, ze vinden het fijn om weer iets leuks met de kinderen te kunnen gaan doen.”

'Een online quiz over
de Koningsspelen'

Quarantaineklas

Speciale aandacht is er ook voor 1 specifieke klas. “We hebben 1 klas die in quarantaine zit. Voor hen hebben we op donderdag tijdens de gymles al wat leuke koningsspelen met ze gedaan en vandaag, op de dag van de spelen zelf, is de vakleerkracht een online Koningsspelen quiz gaan doen met ze. En zo hopen we dat iedereen met veel plezier de meivakantie in gaat.”[n]

Sporten op de Pontus.