Biebeleboek minibibliotheek in de nieuwe kast.
Biebeleboek minibibliotheek in de nieuwe kast. Foto: Jacques Nagelkerke

Biebeleboek in een nieuw jasje en kastje

ETTEN-LEUR - Minibibliotheek Biebeleboek aan de Schildershof 34 te Etten-Leur. Omdat het oude kastje te klein werd en begon te verslijten, en er bovendien vaak extra kratten met boeken moesten worden buiten gezet, besloten Jacques en Anja Nagelkerke op zoek te gaan naar een mooie vervanger. Ook hadden oudere mensen vaak moeite om het oude kastje te openen, of moesten ze diep bukken om onderin het kastje iets te zoeken van hun gading.


Dat Biebeleboek populair is in de wijde omgeving, blijkt uit het toenemende aantal bezoekers en het aantal boeken dat uitgeleend wordt.


Lenen en ruilen
Jacques benadrukt het als volgt: "Iedereen mag boeken brengen, lenen of ruilen. En of die boeken nu ooit terug komen, vinden we niet zo belangrijk. We doen een poging om het lezen verder te stimuleren. We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties en dat is voor ons ook leuk. Ook krijgen we veel boeken aangeboden, maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat niet alles welkom is."
Jacques en Anja proberen hiermee te zeggen dat ze alleen Nederlandstalige leesboeken willen, en in goede staat, en bovendien Nederlandse en Vlaamse kinderboeken. Soms komen er ook tuinboeken, kookboeken of natuurboeken binnen. Omdat ze die niet in hun bibliotheek kunnen plaatsen, gaan die weer door naar andere kanalen. Jacques en Anja zien vaak veel vaste klantjes, en dan is het leuk om met die mensen even verder te kletsen. En omdat de buurt (Schoenmakershoek) een jonge wijk is, komen er veel kinderen. Soms ook omdat ze daar in de speelltuin spelen en dan even langskomen.




Kinderzwerfboeken
station



Biebeleboek is ook een Kinderzwerfboekenstation en dat betekent dat een aantal boeken worden voorzien van een speciale sticker met daarop een code.
De vinder van een Kinderzwerfboek mag het boek ook weer doorgeven of het op een andere plek weer verder laten zwerven. Zo kan het boek verder door het land gaan en als iedereen de code op internet meldt, is het leuk om te zien waar de boeken allemaal terecht komen.
Met het nieuwe kastje komen alle boeken bij elkaar te staan, met bovenin twee planken met boeken voor volwassenen, en onderin twee boeken met kinderboeken. Zo is het wat minder rommelig dan met de losse kratten.
Biebeleboek sluit als het regent of slecht weer is, en in de donkere uren van de avond en de nacht. Bezoekers mogen altijd even aanbellen als de bewoners thuis zijn.


Open dag 5 juni
Jacques zegt: "We hebben bijvoorbeeld een mooie collectie Suske en Wiske boeken, maar die zetten we niet allemaal tegelijk in de kast, omdat er veel liefhebbers voor zijn. En we doen op zaterdag 5 juni weer mee met de landelijke open dag van de minibibliotheek."


Snuffelen en voorlezen
Bezoekers kunnen dan ook uitgebreid snuffelen in het magazijn, en Jacques wil best voorlezen uit eigen werk dat hij als schrijver publiceerde.
Iedereen is van harte welkom aan de Schildershof 34.
Biebeleboek is ook te volgen op Facebook.[n]