Afbeelding

Karin Hagen-van Osta heeft een hart voor de zorg. Haar zorgopleiding kon ze door autisme helaas niet afmaken, maar de wens om de zorg in te gaan bleef.

Vandaar dat ze inmiddels als vrijwilligster aan de slag is gegaan: “Ik ondersteun nu cliënten op de dagbesteding bij Avoord. Daar werk ik met mensen die gemiddeld tussen de 70 en 100 jaar oud zijn. Ik help hen bij bloemschikken en muziek maken, of speel spelletjes met ze.” Het gaat om mensen die door een lichamelijke beperking niet meer thuis kunnen wonen. “De mensen zijn zo blij met de ondersteuning. Ze hebben er zelf niet voor gekozen om niet langer thuis te wonen en dan is het fijn voor ze als ze leuke dingen kunnen blijven doen. En omgekeerd geeft het ons als vrijwilligers ook weer een goed gevoel.”

Een tijdlang is Karin ook vrijwilligster geweest bij mensen met dementie. Karin: "Dat is natuurlijk heel anders. Maar ook met mensen met dementie kun je een gesprek voeren en ook die waarderen wat je doet. Van iedereen die je helpt krijg je veel liefde terug. Het vrijwilligerswerk geeft mij heel veel voldoening. Als je ziet dat mensen genieten door de hulp die jij geeft, heb je er zelf ook plezier in.” Onlangs gingen er twee vrijwilligers weg; een omdat ze een andere baan kreeg, de ander omdat haar opleiding afgerond was. "En als dan de mensen die je helpt naar je toe komen om te vragen of jij blijft, dan geeft dat je echt een gevoel van waardering. Daarom is vrijwilligerswerk ook zo leuk om te doen.”[n]TEKSTEN DOOR KRIJN TEN HOVE