Schaapjes zijn begonnen met grazen onder de zonnepanelen
Schaapjes zijn begonnen met grazen onder de zonnepanelen

Natuurlijke begrazing door schapen bij Zonnepark A58

ETTEN-LEUR - Vanaf 27 mei zijn schapen ingeschakeld om de weide van het zonnepark A58 af te grazen. Een kudde van meer dan 100 schapen neemt rustig de tijd om bij en onder de zonnepanelen het gras en de bloempjes op te eten.


Dit gebeurt op een veilige wijze ondermeer door deskundige begeleiding van herderin Thalita. Dag en nacht zijn de schapen op het terrein aanwezig binnen een goede omheining. Speciaal aan de snelwegkant is een oranje afrastering aangebracht, die ook continu onder stroom staat. Het is uitgesloten dat de schapen op de snelweg terecht komen, o.a. door een extra sloot.

Er is ook voor gezorgd dat de kabels van de zonnepanelen keurig in een kabelgoot zitten, zodat die ook niet aangevreten kunnen worden. De positie van de zonnepanelen is destijds zodanig ontworpen dat de schapen er gemakkelijk onder door kunnen lopen. Het is altijd de bedoeling geweest om het park op een natuurvriendelijke manier uit te voeren en dat is behoorlijk gelukt.

Het Zonnepark levert sinds 1 oktober 2020 volop stroom aan de bewoners van Etten-Leur. Het Zonnepark heeft een capaciteit van 2,5 megawatt (MW). Dat is genoeg om 850 gezinswoningen van stroom te voorzien.

Langs de A58 is, met goedkeuring van Rijkswaterstaat, tegen het talud tussen de afritten Etten-Leur en Etten Leur-West het langste zonnepark van Nederland aangelegd. Over een afstand van ongeveer 4 km zijn ca. 6.300 zonnepanelen geplaatst. Het park is eigendom van de energiemaatschappij Vrijopnaam. Inwoners van Etten-Leur hebben met bemiddeling van DuurSaam Etten-Leur ook zelf zonnepanelen kunnen aanschaffen of financieel deelgenomen via crowdfunding.

Meer informatie: secretaris@duursaam-etten-leur.nl of tel. 06-21533407.[n]