De Van Gogh Kerk blijft eigendom van de gemeente.
De Van Gogh Kerk blijft eigendom van de gemeente. Foto: Ria Mol

Raad stemt tegen verkoop Van Gogh Kerk

ETTEN-LEUR – De Van Gogh Kerk wordt niet verkocht aan de Van Gogh Sites NV. De gemeenteraad stemde vorige week met overgrote meerderheid tegen het voorstel. Veel kritiek was er op het ‘voorstel 2.0’. Wethouder Frank Vrolijk stelde daarin voor om de subsidie van 36.000 euro aan Van Gogh Sites jaarlijks te verlagen met 4.000 euro naar uiteindelijk 20.000 euro.

Daar stond dan wel tegenover dat Van Gogh Sites 100.000 euro extra vroeg als onderhoudsbijdrage. Ook de lening van 1,2 miljoen euro zou dan omhoog moeten naar 1,3 miljoen euro. Het was een voorstel waar de meeste fracties niet warm voor liepen. Peter van der Wulp van coalitiepartij APB was niet onder de indruk. Hij vroeg zich af wat het college verstaat onder ‘stevige onderhandelingen:’ “De geloofwaardigheid van Frank Vrolijk komt onder druk te staan. Dit is koehandel met handjeklap.”


Onverteerbaar

Ronnie Buiks van coalitiepartij CDA sprak van een ‘sigaar uit eigen doos.’ Hij wijst erop dat Etten-Leurse verenigingen en stichtingen ook met minder subsidies moeten werken. Daarom vindt hij het onverteerbaar dat Van Gogh Sites wel zou kunnen rekenen op een forse gemeentelijke jaarlijkse bijdrage. Louis Roks van Leefbaar Etten-Leur nam geen blad voor de mond: “Het tweede voorstel is een nog slechter voorstel met vage beloftes. Het ontbreekt de wethouder aan kracht en politieke voelhorens.” Hij riep de wethouder op om de eer aan zichzelf te houden en te vertrekken. Een oproep die verder geen gehoor kreeg.

Toch was er ook steun voor de verkoop. Zo zag bijvoorbeeld Carola Groenen van D66 een mooie besparingsmogelijkheid, waardoor de gemeente uiteindelijk meer geld overhoudt. Ook vindt zij Van Gogh Sites en de provincie Noord-Brabant betrouwbaar genoeg om tot verkoop over te gaan. Wel gaf het ze het college de tip om de raad vaker tussendoor te informeren bij belangrijke dossier. Zo blijven grote verrassingen uit en kweekt het college meer draagvlak.

Dennis Aerts van GroenLinks las de brief van de vrijwilligers van de Van Gogh kerk voor waarin werd gewezen op de waarde van het culturele erfgoed en de kansen voor toerisme. Het was niet genoeg om een meerderheid voor de verkoop te vinden. Daardoor blijft de kerk eigendom van de gemeente Etten-Leur en zal er opnieuw moeten worden nagedacht over de toekomst van de Van Gogh Kerk.[n]