Natuur beleven op een andere manier.
Natuur beleven op een andere manier. Foto: Jettie van Agtmaal

Activiteiten mantelzorgers Surplus weer gestart

ETTEN-LEUR - Door de coronabeperkingen werd ook Surplus gedwongen tot aanpassing, waardoor allerlei activiteiten werden geannuleerd. De versoepeling van de beperkingen op zaterdag 5 juni betekent dat er gelukkig ook weer meer mogelijk wordt in het Steunpunt.


Zo is er op 31 mei weer een nieuwe ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie van start gegaan. Zij krijgen via deze bijeenkomsten ondersteuning om hun taak enigszins te verlichten.
Ze maken kennis met de verschillende vormen van dementie en krijgen tevens inzicht in de belevingswereld van iemand met deze ziekte.
Maar de bijeenkomsten geven ook inzicht in de gevoelens die kunnen optreden en in het verwerken en aanpassen aan de nieuwe situatie.
Bovendien worden er praktische tips gegeven voor de omgang met een naaste.
Waar moet je beginnen en wie kan je daarbij helpen?


Ondersteuningsgroep
Naast deze groep worden ook de andere ondersteuningsgroepen weer voorzichtig opgestart. Dit moet voorlopig nog wel in kleine groepen gebeuren vanwege de afstand die we tot elkaar moeten bewaren.


Koffie-inloop
Vanaf 17 juni starten we ook weer met de koffie-inloop voor mantelzorgers.
Elke donderdagochtend kunnen zij weer terecht in het Steunpunt aan de Valpoort bij onze mantelzorgcoaches Elly en Paula.
Tussen 10 en 12 uur staan zij klaar met een kop koffie, voor eventuele vragen en advies of voor het contact met andere mantelzorgers.

Wandelen
Elke derde donderdag van de maand kan er weer gewandeld worden onder leiding van mantelzorgcoach Marian. Na de wandeling wordt er samen van een kopje koffie genoten. Er zijn verschillende startplaatsen.
Aanmelden hiervoor kan via mantelzorg.etten-Leur@surplus.nl.
Na aanmelding krijgt u te horen waar er wordt gewandeld.
Het tijdstip van vertrek is 14.00 uur en de wandeling duurt ongeveer een uur.


Natuurbeleving
Nieuw zijn de workshops Natuurbeleving. Deze, vooral ontspannende wandelingen, worden gehouden in de vrije natuur omgeving en ze zijn gericht op het ervaren van die natuur in allerlei vormen.
Mantelzorgcoach Riet begeleidt de deelnemers. Met simpele oefeningen worden de zintuigen geprikkeld door te ruiken, te voelen en op een andere manier te kijken naar planten en bomen. Door te focussen zien bloemen, planten en gewone dingen er ineens anders en bijzonder uit. Maar ook door stilte en ontspanning kan de natuur veel bewuster worden ervaren. Riet zet de deelnemers onderweg op allerlei manieren aan tot creatief denken en doen.
De deelnemers krijgen allerlei werkvormen aangeboden die ze later ook voor anderen kunnen inzetten. Dat kan voor een zorgvrager zijn, maar ook voor een ontspannende natuurbeleving met ouders of kleinkinderen.

Deze workshops bestaan uit twee middagen, op maandag of dinsdag.
De aanvang is 13.30u en er wordt afgerond op 15.30u.
Hiervoor kunt u zich aanmelden via mantelzorg.etten-Leur@surplus.nl.[n]