Volgend jaar moet de nieuwe fabriek operationeel zijn.
Volgend jaar moet de nieuwe fabriek operationeel zijn. Foto: Emmi Group

Tweede fabriek voor geitenmelkpoeder in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De bouw van een nieuwe geitenmelkpoedertoren tegenover de Bettinehoeve is donderdag feestelijk begonnen. Dat gebeurde met het onthullen van een bouwbord op de plek waar de poedertoren komt. Voor de onthulling waren vertegenwoordigers van de Zwitserse eigenaar Emmi Group naar Nederland afgereisd.


DOOR MONIQUE JANSEN


De fabriek wordt gebouwd op de oude locatie van Alumet. Dit bedrijf is verhuisd, waardoor de ruimte vrijkwam. "Dat kwam goed uit, want zo konden we recht bouwen tegenover onze huidige locatie", vertelt projectleider Martin van Rutten. Dat is logistiek een stuk makkelijker. "Eerst hadden we een andere plek in gedachten, maar toen kwam deze kans voorbij."


Meer babyvoeding

Op het terrein van de Bettinehoeve staat sinds 2014 al een toren waar geitenmelk wordt verwerkt tot poeder. Deze poeder wordt vervolgens bij andere bedrijven verwerkt tot babymelkpoeder. "We zien de vraag naar babyvoeding op basis van geitenmelk toenemen. In Aziƫ en met name in China is enorm veel belangstelling", vertelt Van Rutten. Dat komt, omdat veel Aziaten bewust kiezen voor zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk in plaats van koemelk. Met de nieuwe toren kan de productie meer dan worden verdubbeld. De fabriek wordt gebouwd in opdracht van Goatmilkpowder, een joint venture tussen Bettinehoeve en handelsonderneming AVH dairy. Beide bedrijven zijn in handen van multinational Emmi Group. De Zwitsers hebben een meerderheidsbelang in de geitenmelkverwerker. In Etten-Leur wordt van oudsher kaas gemaakt van geitenmelk. Die blijft onverminderd populair.


Investeren in Etten-Leur

Op het feestelijke moment was een ruime delegatie aanwezig van genodigden, waaronder medewerkers, geitenboeren en wethouders. Vicepresident Robin Barraclough van Emmi vertelt dat het tot op het laatste moment spannend was of hij met zijn delegatie naar Nederland kon vliegen: "We moesten de ontwikkelingen rondom corona afwachten." Hij was dan ook extra blij dat hij bij de onthulling van het bord aanwezig kon zijn: "Wij investeren samen met een goed team in een product voor gezond leven en natuurlijke behoefte." De Emmi group laat met de investering ook zien veel vertrouwen te hebben in de nieuwe productielocatie. "Hiermee binden we ons voor heel lange tijd aan Etten-Leur."


Uiteindelijk zakte het donkerblauwe doek op de bouwlocatie langzaam naar beneden. Daarna vlogen grote rode slingers alle kanten uit. Het publiek keek live vanuit een grote witte partytent toe. Directeur Sybren van Ewijk van de Bettinehoeve is opgetogen met deze ontwikkeling: "De nieuwe fabriek komt recht tegenover de huidige. Dat bevordert een optimale synergie." De toren wordt vermoedelijk in de zomer van 2022 in gebruik genomen. Bij de bedrijven werken nu 130 personen en dit aantal groeit straks naar 160. In de fabriek komt een nieuwe duurzame sproeidrooginstallatie. Poeder van geitenmelk wordt gemaakt door water van de melk te verdampen en te sproeidrogen, zodat volle melkpoeder overblijft. Het vetgehalte in vloeibare melk ligt gemiddeld op ongeveer 4,1% en het eiwitgehalte op 3,4%[n]

De bouw kan beginnen!