De 'walking home' groep bij de finish aan de Contrabas.
De 'walking home' groep bij de finish aan de Contrabas. Foto: Vera van den Bemt

Actie voor de Ronald McDonald kinderhuizen

ETTEN-LEUR - Het Ronald McDonald Kinderfonds wil, samen met de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen in het land, ervoor zorgen dat families met een ziek of zorgintensief kind optimaal voor hun kind kunnen zorgen en dicht bij elkaar kunnen zijn.


Daarom bieden zij gezinnen met een ziek of zorgintensief kind een warm en gastvrij verblijf in logeerhuizen bij ziekenhuizen, huiskamers in de ziekenhuizen en vakantiehuizen. In Nederland zijn er twaalf van deze huizen vlak bij ziekenhuizen, waar ouders, broertjes en zusjes kunnen overnachten en dus vlakbij hun zieke kind, broertje of zusje kunnen zijn. Ze vinden er de nodige rust en ontmoeten er andere ouders en kinderen bij wie ze erkenning en herkenning vinden. De huizen krijgen geen subsidie en zijn afhankelijk van sponsoren en giften. Landelijk zijn er 2000 vrijwilligers bij betrokken.

Jaarlijks is er een landelijke actie om geld in te zamelen. Normaal gesproken wordt dit vanuit een centraal punt in het land georganiseerd, maar vorig jaar was dit niet mogelijk vanwege corona. Dit jaar, met name afgelopen weekend, kon het nog niet centraal, maar wel vanuit 36 plaatsen in het land. Fietsend, hard lopend of wandelend legden de deelnemers vele kilometers af in 24 uur. Aaneengesloten, dus de nacht dóór. Hiermee wordt verwezen naar de realiteit dat zorg voor een ziek of zorgintensief kind dag en nacht doorgaat.


Team 'Walking home'

Ook vanuit Etten-Leur, wijk Grauwe Polder, met name aan de Contrabas, vertrokken 12 mensen om in estafette 120 km te wandelen: Team 'Walking home'.

De betrokkenheid binnen deze groep is groot. Diverse deelnemers hadden zelf een ziek kind en verbleven in één van deze huizen vlakbij het ziekenhuis waar hun kind lag. Eén van de deelnemers vertelt dat hij en zijn vrouw acht weken in het Ronald McDonald huis in Utrecht verbleven om dicht in de buurt van hun zieke zoon te kunnen zijn. Het was een tijd waarin hun leven op de kop stond. Ze waren heel blij met het rustpunt dat het huis hen bood en hebben er blijvende contacten aan overgehouden.

Alle deelnemers zijn dankbaar trots dat ze dit weekend deze loopprestatie hebben neergezet. 'Walking home' haalde € 11.732,54 op.

Landelijk is er met deze actie € 1.500.000 opgehaald.

Wilt u doneren? Dat kan via de website: https://www.kinderfonds.nl/help-met-geld[n]